Potgrond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
doorwortelde potgrond
Marijke Jozefczak over waarom de meeste potgrond (zonder RPP-certificaat) slecht is voor milieu en klimaat - Universiteit van Vlaanderen

Potgrond wordt gebruikt voor het oppotten van planten. Vroeger werd het ook veel gebruikt in de groenteteelt onder glas, maar daar is het vervangen door steenwol[bron?].

Potgrond wordt samengesteld uit tuinturf en turfstrooisel. Hieraan worden kunstmeststoffen en soms ook andere stoffen, zoals klei of leem toegevoegd. Er zijn naast deze potgrond ook andere potgronden beschikbaar op basis van compost (VAM-compost), kokos- of cacaoafval (kokosvezels en cacaodoppen).

Sinds 1983 wordt tweejaarlijks tijdens het eerste weekend van september potgrond in de kijker gezet dankzij het Internationaal Weekend voor de Potgrond. De achttiende editie (2017) stond in het teken van potgrond op basis van kokosafval.

Bloemenpotgrond[bewerken | brontekst bewerken]

Bloemenpotgrond is speciaal bedoeld voor het oppotten van kamer-, perk-, terras- en vaste planten. Aan de potgrond is voor ongeveer 6 tot 8 weken voldoende meststoffen toegevoegd.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

eigenschap hoeveelheid
drogestof 30%
organische stof 25%
watervasthoudend vermogen 800 ml/l
luchtvolume 100 ml/l
zuurgraad (pH) 6
stikstof 230 mg N/l
fosfaat (oplosbaar in citroenzuur) 45 mg P2O5/l
fosfaat (oplosbaar in water) 20 mg P2O5/l
kali 65 mg K2O/l
kalk 30 mg CaO/l
magnesium 20 mg MgO/l
sulfaat 105 mg SO3/l
chloor 20 mg Cl3/l

Vijverpotgrond[bewerken | brontekst bewerken]

Aan vijverpotgrond is naast tuinturf en turfstrooisel ook klei toegevoegd. De droge stof in deze grond bestaat voor 10% uit organische stof van de tuinturf en het turfstrooisel en voor ongeveer 10% uit klei. Daarnaast is er kunstmest toegevoegd in de vorm van NPK 7+3+8. Het drogestofgehalte bedraagt 25% en de pH ligt tussen de 5,5 en de 6,5.

Heidepotgrond[bewerken | brontekst bewerken]

Samenstelling als die van bloemenpotgrond, maar door minder toevoeging van kalk met een veel lagere pH, namelijk tussen de 3,5 en 5. Deze grond is alleen geschikt voor zuurminnende planten zoals heide.

Buxuspotgrond[bewerken | brontekst bewerken]

Samenstelling als die van bloemenpotgrond, maar door meer toevoeging van kalk met een veel hogere pH, namelijk tussen de 6 en 7. Deze grond is alleen geschikt voor kalkminnende planten, zoals kleine pimpernel, parnassia en buxus.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]