Putto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Amoretto in dit artikel ingevoegd zou moeten worden of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een doorverwijzing te worden (bekijk voorstel).
Putto in het barokklooster van Obermarchtal
Vier putti onder de preekstoel van de bedevaartskerk van Klosterlechfeld. Zij symboliseren de vier continenten.

Een putto (meervoud: putti of putto's) of amoretto is in de beeldhouw- en schilderkunst een mollig kinderfiguurtje, bijna altijd mannelijk en meestal naakt. Als het kind vleugeltjes heeft, spreekt men ook van een cherubijntje. Putti komen vooral voor in de renaissance-, barok- en rococokunst.

Het woord putto komt uit het Italiaans en was oorspronkelijk een (scheld)naam voor een kleine jongen, van het neutrale Latijn putus (afgeleid van putare 'reinigen').

De voorlopers van de putti waren Cupido(otjes) en de eroten uit de oudheid, minnegodjes die bijvoorbeeld worden aangetroffen op kindersarcofagen, dansend, strijdend, musicerend of anderszins. Het gaat dan over naakte kinderfiguren als begeleiders van de liefdegod Eros. De herleving van deze figuurtjes wordt toegeschreven aan de Florentijnse renaissance-beeldhouwer Donatello (1386-1466).

Putti hadden behalve een decoratieve functie vaak ook een allegorische betekenis.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Putti van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.