Rijnsburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rijnsburg
woonkern in Nederland Vlag van Nederland
Rijnsburg (Zuid-Holland)
Rijnsburg
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Katwijk Katwijk
Coördinaten 52° 11′ NB, 4° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,06[1] km²
- land 5,82[1] km²
- water 0,24[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
17.110[1]
(2.823 inw./km²)
Woningvoorraad 7.018 woningen[1]
Overig
Postcode 2230, 2231
Netnummer 071
Woonplaatscode 1708
Foto's
Vliet, door de dorpskern van Rijnsburg
Vliet, door de dorpskern van Rijnsburg
Koningin Wilhelminaboom met hekwerk
Koningin Wilhelminaboom met hekwerk
Spinozahuisje
Spinozahuisje
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Rijnsburg is een dorp in de gemeente Katwijk in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het overwegend protestants-christelijke Rijnsburg staat vooral bekend om zijn bloembollenteelt en zijn vestiging van FloraHolland. Rijnsburg ligt in de Duin- en Bollenstreek.

De gemeente Rijnsburg is per 1 januari 2006 gefuseerd met de gemeenten Katwijk en Valkenburg tot de nieuwe gemeente Katwijk met ruim 60.000 inwoners. Sinds die datum is Rijnsburg een woonkern geworden van de gemeente Katwijk. In 2023 had de plaats Rijnsburg 17.110 inwoners. De bevolking wordt in de gemeente Katwijk vaak met het locofaulisme Uien aangeduid.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel er voor de jaartelling al mensen op de gronden van Rijnsburg woonden, was er in de zesde eeuw pas sprake van een echt dorp. De Friezen hadden zich hier gevestigd en archeologische vondsten wijzen erop dat sprake was van een elitaire nederzetting. Een kerkelijk geschrift uit 750 spreekt van 'Rudolfsheim dat nu Rinasburg wordt genoemd'. Op 10 augustus 975 won graaf Dirk II in Rinasburg een gevecht tegen de West-Friezen. Uit dankbaarheid stichtte hij een kapel voor de heilige Laurentius.

Abdij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Abdij van Rijnsburg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Begin 12e eeuw stichtte Petronilla van Saksen een abdij voor adellijke nonnen, naast de Laurentiuskapel. Dertig abdissen zouden in de loop der jaren de abdij bestuurd hebben. In 1570 werd het klooster verwoest, maar de zuidelijke toren is bewaard gebleven.

Koningin Wilhelminaboom[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 september 1898 werd de Wilhelminaboom ter ere van de achttiende verjaardag van prinses Wilhelmina, later Koningin Wilhelmina, feestelijk geplant. Deze boom, die in het centrum van het "oude" Rijnsburg geplaatst is, was tijdens de bezettingsjaren van de Duitsers (1940 - 1945) een symbool van lijdelijk verzet tegen haar bezetter. De Wilhelminaboom werd in de nacht van 30 op 31 augustus 1941 feestelijk versierd. Later werden wegens dit verzet burgemeester Höweler en willekeurig dertig inwoners van Rijnsburg opgepakt en gevangengezet in de strafgevangenis Oranjehotel in Scheveningen. De Duitse bezetter heeft enkele dagen hierna de boom getracht te vergiftigen, maar de Wilhelminaboom heeft tot heden stand gehouden. Het hekwerk is inmiddels wel aangepast.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sportverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Met meer dan 1.300 leden is voetbalvereniging Rijnsburgse Boys de grootste sportvereniging van het dorp. De club werd in 1930 opgericht en werd in het seizoen 2005/06, 2006/07 en 2008/09 afdelingskampioen van de Hoofdklasse, het toenmalige hoogste amateurniveau van Nederland. Hoewel het drie keer kampioen werd, kon het alle keren geen beslag leggen op het algeheel amateurkampioenschap. Het eerste elftal van Rijnsburgse Boys komt in 2020 uit in de Tweede Divisie.

Korfbalvereniging K.V. Madjoe bestaat uit circa 350 leden en maakt in de winter gebruik van de sporthal die op het terrein van de voetbalclub staat. Het eerste elftal komt in 2020 uit in de derde klasse van de wedstrijdsport.

In Sportschool Multisport worden vele vormen van fitness beoefend. Ook wordt er les gegeven. Op vechtsportgebied wordt er les gegeven in karate en judo.

Tennisvereniging t.v. de Rijnkanters is gelegen aan het waterbospark. Het is opgericht op 20 juni 1974 en heeft acht gravelbanen.

Bekende Rijnsburgers[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Woonachtig geweest[bewerken | brontekst bewerken]

Zusterstad[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Duitsland Siegen, Duitsland. (Sinds 1963. De stedenband is na de gemeentelijke herindeling in 2006 van de gemeente Rijnsburg op de gemeente Katwijk overgegaan.)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rijnsburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.