Vormingstheater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vormingstheater, ook wel politiek theater genaamd, is een didactische en geëngageerde toneelvorm, ontstaan aan het eind van de jaren 60 van de 20e eeuw uit verzet tegen het repertoiretoneel, met als doel het publiek politiek en sociaal bewust te maken. De stukken hebben meestal een actueel sociaal gegeven als uitgangspunt waarop door de acteurs kan worden geïmproviseerd. Als beginjaar wordt wel 1969 aangenomen. De beweging kwam voort uit de studentenrevolte die in mei 1968 te Parijs plaatsvond en elders nagevolgd werd.

In Nederland begon deze beweging op 1 november 1969 met de Aktie Tomaat, die de repertoirekeuze van De Nederlandse Comedie te Amsterdam ter discussie stelde middels het gooien van tomaten naar het podium.

De naam vormingstheater kwam voort uit het feit dat een aantal toneelgroepen die dit genre beoefenden, met name Proloog, in feite afdelingen van grote toneelgezelschappen waren die voor de jeugd en voor scholen speelden.

De Eindhovense toneelgroep Proloog (Proloog speelt toneel en bij al wat ze speelt kiest ze ondubbelzinnig partij...) formuleerde het begrip vormingstheater in 1979 aldus: door middel van ons werk, samen met publiek werken aan een anti-kapitalistisch en anti-patriarchaal bewustzijn, en zodoende een middel te zijn in de strijd voor een socialistische maatschappij...

Bekende toneelgroepen die aan vormingstheater deden waren:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]