Webdesigner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een webdesigner is iemand die de vormgeving van websites ontwerpt. De software die voor de functionaliteit van een website zorgt, wordt gemaakt door een webprogrammeur. Vormgeving en functionaliteit worden door verschillende vakgebieden ingevuld.

Beroep[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel bijna iedereen een website kan maken met een wysiwyg-editor, wordt de betekenis van het woord webdesigner het meest in de beroeps-betekenis gezien. Dit heeft te maken met de professionalisering van het beroep. Zo is in België de Federatie van Webbedrijven (FeWeb) opgericht. Dit is een erkende federatie die de belangen van bedrijven en zelfstandigen behartigt. In Nederland is dit beroepsvereniging Cascadis.[1]

Gezien het toegenomen belang van internet in de handel, wordt het maken en onderhouden van een website steeds vaker uitbesteed aan een bureau met professionele webdesigners, die bij het creatieve proces een afweging dienen te maken tussen de wensen van de klant en de technologische mogelijkheden. Tevens moet hij of zij daarbij de huisstijl van het betreffende bedrijf integreren, rekening houden met leespatronen, marketingmodellen, verwachte heatmaps, duidelijkheid van de pagina's en de lay-out, uitbreidingsmogelijkheden, enzovoort.[2]

Een webdesigner kan als freelancer werken maar ook als personeelslid van een internetbureau of bedrijf gespecialiseerd in webdesign.

Waar een tiental jaren geleden iemand die handig was met een computer, verstand had van programmeertalen en specifieke programma's, websites kon maken voor zijn beroep, zijn er anno 2009 meerdere mogelijkheden om praktijkgerichte opleidingen te volgen die leiden naar het diploma Webdesigner, zowel van algemene instanties, onderwijsinstanties, en van softwaremakers zelf.[3] Tevens zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar gekomen, zowel voor professionele webdesigners als voor de hobbyisten, zoals zogenaamde sjablonen of kant-en-klare websites waar alleen de tekst en techniek nog ingevuld hoeft te worden.

Competenties[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal competenties die een webdesigner moet bezitten zijn:[4]

  • Grafische, technische en internetkennis
  • Kunstzinnigheid en creativiteit
  • Inlevingsvermogen (doelgroep en gebruik van een website)
  • Communicatieve vaardigheden (wat zijn de wensen van de klant)
  • Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen

Ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de technologische ontwikkelingen steeds verder gaan, worden de eisen die aan een webdesigner worden gesteld ook steeds hoger. Met alleen kennis van een HTML-editor en een grafisch programma komt men er niet meer, de klant vraagt om interactieve websites met gebruikmaking van Cascading Style Sheets, een database als backend, en soms Flash of HTML5 voor presentatiedoeleinden. Vaak zoekt men een in een specifiek onderdeel van een website gespecialiseerde webdesigner als onderdeel van een team.

De technologische ontwikkelingen leiden er tegenwoordig steeds vaker toe dat een combinatie wordt gemaakt tussen een webdesigner voor het frontend ontwerp en een softwareontwikkelaar voor de backend techniek. Afhankelijk van het doel van de te realiseren website, webapplicatie of app ligt het accent op het ontwerp of de achterliggende techniek. Over het algemeen worden projecten waarin sites voor een groot publiek worden gerealiseerd gedreven door het webdesign, en projecten waarin een bedrijfsproces wordt gefaciliteerd door de technische functionaliteit.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]