Widget

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige bier, zie Widget (bier).

Widget (Engels, letterlijk: apparaatje, snufje, trucje, dingetje) is de algemene naam voor een van de elementen waaruit een grafische gebruikersomgeving kan worden opgebouwd (vensters, menu's, knoppen, keuzerondje).

Een kalenderwidget uit SuperKaramba

Tegenwoordig wordt de term widget veelal gebruikt voor de kleine desktopapplicaties die onder andere terug te vinden zijn in Apples Dashboard, SuperKaramba (KDE) en DesktopX (Microsoft Windows, hier zijn ze gadgets genoemd). Deze kleine applicaties voeren eenvoudige en veelvoorkomende taken uit en geven snel toegang tot veelgevraagde informatie. Een voorbeeld van dit soort widgets is een kleine kalender of een kleine nieuwsfeedlezer.

Een widget is in het kort als volgt samen te vatten: “Een simpel grafisch object of element dat een eenvoudige, eenduidige en vaak veelgebruikte functie vervult en door een gebruiker in- en uitgeschakeld kan worden om een bestaande gebruikersinterface aan te vullen of vorm te geven.”

Widgetmarketing[bewerken | brontekst bewerken]

Marktstrategen hebben de widgets stevig omarmd. De mini-applicatie leent zich uitstekend voor merkherkenning, maar ook om eenvoudige maar efficiënte diensten aan te bieden. Om een widget bij consumenten te laten aanslaan, moet deze een aantal eigenschappen hebben. De widget moet eenvoudig in gebruik en makkelijk te delen zijn en voor de gebruiker een waardevolle aanvulling zijn. Widgets lijken de marktstrateeg en consument op een harmonieuze manier tot elkaar te brengen. Dat komt mede doordat de consument de widgets vrijwillig gebruikt. Ze worden door marktstrategen niet opgedrongen. Sterker nog, deze gebruikers helpen om de widget verder te verspreiden. Ze zijn loyale ambassadeurs van het merk geworden. Widgetmarketing drijft mee op een ontwikkeling waaraan zowel de consument als de marktstrateeg een hoop plezier beleeft. Adverteerders kunnen dankzij widgets onderdeel worden van conversaties met consumenten.