Aci Trezza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aci Trezza
Plaats in Italië Vlag van Italië
Aci Trezza (Sicilië)
Aci Trezza
Situering
Regio  Sicilië
Provincie Catania
Gemeente Aci Castello
Coördinaten 37° 34′ NB, 15° 10′ OL
Algemeen
Inwoners
(2011)
4.949
Hoogte 12 m
Overig
Postcode 95026
Netnummer 095
Naam inwoners trezzoti
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Italië

Aci Trezza (Siciliaans: Jaci Trizza) is een plaats (frazione) in de Italiaanse gemeente Aci Castello en heeft 4.949 inwoners (2011).

Voor de kust van Aci Trezza liggen drie grote, pilaarachtige eilandjes die "isole dei ciclopi" (eilanden van de cyclopen] worden genoemd. Volgens de legende zijn deze eilandjes de stenen die door de cycloop naar Odysseus werden gegooid, zoals verhaald in de Odyssee.

Begin 20e eeuw schonk senator en markies Luigi Gravina het eiland Lachea en zeven rotsen aan de universiteit van Catania voor wetenschappelijk onderzoek.

In 1948 nam Luchino Visconti zijn film La terra trema op in Aci Trezza. Deze film was gebaseerd op Giovanni Verga's boek I Malavoglia (1881), dat zich afspeelde in Aci Trezza. Voor de film werden geen professionele acteurs ingehuurd: de bewoners van Aci Trezza speelden zelf alle rollen.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Aci Treza ligt aan de kust van de Ionische Zee en is een populaire binnenlandse vakantiebestemming. Jaarlijks vindt in de week van 24 en 25 juni het Festa di San Giovanni Battista plaats, genoemd naar Johannes de Doper, de beschermheilige van het plaatsje.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]