Naar inhoud springen

Aram van de Rest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aram van de Rest
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Aram John Albert Pierre van de Rest
Geboren 4 april 1976
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1991-heden
Beroep acteur, muzikant, regisseur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Aram John Albert Pierre van de Rest (Amsterdam, 4 april 1976) is een Nederlands acteur en regisseur. Hij is een zoon van regisseur John van de Rest en actrice Josine van Dalsum.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Rest was voor het eerst te zien op de Nederlandse buis in de leader van Sesamstraat in de jaren tachtig. Van de Rest volgde eerst de havo en deed daarna acteeropleidingen bij LAMDA en Guildhall University. Daarnaast deed hij een opleiding video-editing aan de Media Academie.

Na zijn school en studie vertrok hij op negentienjarige leeftijd naar Duitsland om de rol te vertolken van 'Daniel van Eck' in de Duitse versie van Bureau Kruislaan. Hij speelde in acht jaar in meer dan 100 afleveringen, waaronder de 90 minuten durende speciale aflevering 100 en de 200e aflevering, gesitueerd in het vooroorlogse Duitsland. Na Duitsland keerde Van de Rest terug naar Nederland in 2003 om de titelrol te vertolken in de musical Dolfje Weerwolfje naar de boeken van Paul van Loon.

Tijdens deze reeks voorstellingen werd hij gevraagd om de rol van 'Chris Vroman' te spelen in de Nederlandse soap Onderweg naar Morgen wat hij drie en een half jaar lang deed. Na 'Dolfje Weerwolfje' was Aram te zien in de persoonlijke voorstelling 'Leeftijd', waarin hij samen met zijn moeder, Josine van Dalsum, speelde. In eerste instantie was deze voorstelling alleen te zien in Amsterdam, maar een jaar later ging de voorstelling op tournee en trok volle zalen in Nederland en België.

Hierna besloot Van de Rest zich meer toe te spitsen op het werken achter de camera en verdween hij langzaam van de buis en uit het theater en ging hij zich, evenals zijn vader, meer richten op regiewerk. Hij was echter nog sporadisch te zien als acteur in onder andere Dertien in de Oorlog, Bernhard, schavuit van Oranje en Oorlog-stories.

In 2007 bracht hij met zijn band ARAM zijn eerste single uit: Rubber Doll. Van de Rest werd in 2010 vader van een zoon.

In 2010 maakte Van de Rest zijn regiedebuut met de televisieserie Wolfseinde, waar hij twee afleveringen voor regisseerde. Twee jaar later, in juli 2012, regisseerde Van de Rest zijn eerste bioscoopfilm: Joris en Boris en het Geheim van de Tempel. In de jaren die volgde regisseerde hij meerdere films, waaronder de Netflix-film F*ck de Liefde 2, Oei, ik groei! en Juf Braaksel en de magische ring.[1][2]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Als regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Rubber Doll 2007 - - - Eerste single van Aram

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]