Naar inhoud springen

Frederieke Leeflang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frederieke Leeflang
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Frederieke Joan Leeflang
Geboren 2 mei 1969
Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep advocaat
Bekend van Boekel De Neréé, ABN Amro

Frederieke Joan Leeflang (Amsterdam, 2 mei 1969) is een Nederlandse advocaat en bestuurder. Zij is voorzitter van de NPO. Eerder was zij partner bij Deloitte, lid van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), bestuursvoorzitter bij Boekel De Nerée en commissaris bij ABN Amro.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Leeflang groeide op in Amsterdam en volgde het Vossius Gymnasium. Na de middelbare school nam zij een tussenjaar in Brazilië. Van 1988 tot 1994 studeerde zij rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar studie trad zij in dienst bij het advocatenkantoor Boekel De Nerée. Van 1998 tot 1999 werkte zij bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Na haar terugkeer bij Boekel De Nerée zette Leeflang een mededingingsrechtpraktijk op. In 2002 werd zij partner en in 2011 bestuursvoorzitter, een functie die zij tot 2016 vervulde.

Van 2016 tot 2019 was Leeflang commissaris bij ABN Amro. Samen met Olga Zoutendijk en Steven ten Have stond zij bekend als de "gouden driehoek". Het drietal botste regelmatig met het bestuur onder leiding van Gerrit Zalm en later Kees van Dijkhuizen. Aanvankelijk werkte Leeflang nauw samen met Zoutendijk, maar later distantieerde zij zich van Zoutendijks directe confronterende stijl. In juli 2017 kreeg Leeflang kritiek omdat zij, op uitnodiging van de bank, samen met haar kinderen de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United bijwoonde tijdens een grote reorganisatie. Uiteindelijk betaalde Leeflang zelf voor het bezoek aan de wedstrijd. Zij verliet de bank in 2019 vrijwillig om plaats te maken voor iemand met meer bancaire ervaring.[1]

Ze is per 1 januari 2022 aangesteld als voorzitter van de NPO, als opvolger van Shula Rijxman.[2] In haar rol als NPO-voorzitter werd Leeflang geconfronteerd met een kritisch rapport van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie. Zij zorgde ervoor dat Matthijs van Nieuwkerk, tegen wie veel beschuldigingen waren geuit, niet terugkeerde op televisie.[3] Daarnaast streeft Leeflang ernaar om Ongehoord Nederland uit het omroepbestel te verwijderen.[4] Een besluit hierover werd uitgesteld na de Tweede Kamerverkiezingen 2023 in afwachting van de vorming van een nieuw kabinet.[bron?]

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Leeflang vervult verschillende nevenfuncties. Zo is zij vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van KWF Kankerbestrijding en sinds 2018 algemeen voorzitter bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Daarnaast is zij voorzitter van de STAK van de Johan Cruijff ArenA en lid van de Raad van Toezicht van het Radboudumc en voorzitter van de Audit Advisory Committee van de Algemene Rekenkamer.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Leeflang woont samen met haar twee kinderen.