Overleg:Lijst van manen van Jupiter

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 20 jaar geleden door Puckly

Ik heb op de Engelse wiki een zelfde soort lijst aangemaakt: en:Jupiter's natural satellites - Puckly 4 apr 2004 13:57 (CEST)Reageren

structuur van de lijst[brontekst bewerken]

Me dunkt dat de kolommen M, Peri, Node en H (waarvan trouwens niet gezegd wordt wat deze begrippen betekenen) wel weg kunnen. M (middelbare anomalie) verandert zo snel dat je niets aan een getalwaarde hebt als er niet een datum en tijd (epoche) bij gegeven wordt. Peri en Node veranderen, voor de binnenste maantjes, eveneens heel snel. En H (magnitude op 1/1 AU) verschilt uit hoofde van zijn definitie een constante (te weten 6,6m) met Mag (Mag wordt trouwens ook niet toegelicht). Mijn voorstel: de genoemde kolommen weghalen.

De aparte rubriek 'nieuwe nog niet geklassificeerde maantjes' vind ik niet zo handig, want dat is een tijdelijke en bovendien niet-fysische indeling; je kent hun banen, dus kun je ze ook direct al bij de juiste groep indelen.

Ten slotte lijkt me de inleiding over wat als maan mag gelden, ook van toepassing op de kleinste maantjes van andere planeten, en dus meer op zijn plaats bij het artikel over natuurlijke manen in het algemeen. Verplaatsen?

Toevoegen maan "Arche"[brontekst bewerken]

Ik heb het artikel over de maan Arche toegevoegd, echter ik weet niet waar ik het in deze lijst moet toevoegen. Er staan al 63 manen, net als de Engelse Wiki, dus als ik deze maan zou toevoegen zouden we op de NL wiki meer manen hebben dan op de Engelse. Ook weet ik niet alle waarden die in deze tabel staan.

Erkende manen[brontekst bewerken]

Er staat in de tekst dat er 16 erkende manen zijn, in de tabel zijn er 18 groen-gedrukt.