Portaal:Boekarest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Portaal van Klein Parijs
bewerk 

Introductie

Curtea Veche, het oude prinsenhof
Curtea Veche, het oude prinsenhof

Boekarest (Roemeens: Bucureşti, bevolking 2,3 miljoen) is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad bevindt zich in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmboviţa. De stad heeft een internationale luchthaven: Henri Coandă (oude naam Otopeni). Boekarest heeft een oppervlakte van circa 226 km². Een bekend park in Boekarest is het Cişmigiupark. Het museum "Dorpsmuseum" (Muzeul Satului) is een openluchtmuseum in Boekarest dat genomineerd is als beste museum van Europa. Men zegt dat het middelpunt van Boekarest het Kilometre Zero is. Lees verder >>>

bewerk 

Bijzonder aan Boekarest


bewerk 

Geselecteerde afbeelding

overzicht bewerk 

Boekarester van de dag

Nicolae Mitea (24 maart 1985, Boekarest) is een Roemeens voetballer die bij AFC Ajax speelt. Hij is linksbuiten, maar was in het seizoen 2005-2006 langdurig geblesseerd.

  • Ajax debuut: Ajax - RKC (4-1), 13 september 2003
  • Eerste doelpunt: FC Groningen - Ajax (1-3), 5 oktober 2003

Hij heeft voor de nationale ploeg van Roemenië 1 interland gespeeld.

Erelijst
  • Kampioen van Nederland: 2004
  • KNVB-Beker: 2006
  • Johan Cruijff Schaal: 2005
bewerk 

Meehelpen aan Boekarest op Wikipedia

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid van de dag

Cişmigiu in winter 2002
Cişmigiu in winter 2002

Het Cişmigiupark is een, voor het publiek, open park in het centrum van Boekarest, in Roemenië. Het park is het oudste en grootste (17 hectares) park in het centrum. De hoofdingang ligt aan de Elisabeta Boulevard, nabij het stadhuis. Nog een grote ingang heb je aan de Ştirbei Vodă Boulevard, nabij het Crețulescupaleis. De Rondul Roman (Romeinse Rond) of Rotonda Scriitorilor (Schrijvers' rotonde) is een pad in de vorm van een cirkel waar je 12 borstbeelden kunt vinden van 12 belangrijke Roemeense schrijvers in de geschiedenis. De naam Cişmigiu komt vanuit het Turks: een cişmea is een fontein en een cişmigiu is een persoon die verantwoordelijk is voor het bouwen en onderhouden van het fontein.

bewerk 

Bezienswaardigheden

bewerk 

Boekaresters

Meer >>>