Portaal:Islam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 Hoofdpagina    Islam van A t/m Z    Arabische termen    Nieuws    Meehelpen  
het portaal voor islam-gerelateerde artikelen
Dit portaal is bestemd voor alle stromingen van de islam. Via bovenstaande tabbladen en onderstaand menu kun je gemakkelijk artikelen op Wikipedia vinden die een beeld proberen te geven van de islam. Nieuwe bijdragen zijn altijd welkom. Als je ideeën hebt voor uitbreiding of wijzigingen van dit portaal, laat dan een berichtje achter op de overlegpagina of pas het portaal zelf aan.


Islam in het kort

De islam (Ar: الإسلام (al- islām)) is een van de Abrahamitische religies waar God (Ar: الله, (Allah)) centraal staat. Binnen de islam gelooft men dat Hij de Ene, Ondeelbare God is, die via vele profeten en boodschapper Mohammed rond 610 tot 632 de Koran, het Woord van God openbaarde. De islam is na het christendom de grootste religie ter wereld.

Volgelingen van de islam worden moslims genoemd, 'zij die zich overgeven aan God'. bewerk

Feest- en gedenkdagen

De islam volgt een maankalender van twaalf maanden van 29 of 30 dagen, waarin het jaar tien of elf dagen korter is dan het zonnejaar. Daarom verschuiven de islamitische feest- en gedenkdagen door het zonnejaar heen. De belangrijkste dagen voor moslims zijn het Suikerfeest aan het einde van de vastenmaand ramadan en het Offerfeest na de jaarlijkse bedevaart. Daarnaast zijn ook de vrijdag als de dag van het gezamenlijke gebed in de moskee en de vastenmaand ramadan belangrijk, waarbinnen Laylat al-Qadr een speciale plek inneemt. Binnen enkele stromingen en bepaalde landen is ook Asjoeraeen belangrijke feestdag. bewerk


Islam uitgelicht

Islamisme of politieke islam is een verzameling van politieke ideologieën binnen de islam gebaseerd op een conservatieve, letterlijke (of 'literalistische') interpretatie van de Koran en de Hadith. De ideologie komt voort uit het islamitisch principe van tawhid, eenheid, en is daarmee tegen de scheiding van geloof en staat.

Islamisme was tot voor kort een synoniem voor mohammedanisme maar werd geleidelijk aan een synoniem voor politieke islam Lees verder...


Gezegende plaatsen

bewerk

Kunst en cultuur

bewerk

België en Nederland

bewerk

Subportalen van Religie

Christendom · Islam · Jodendom · Tibetaans boeddhisme