Portaal:Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal Maastricht
bewerk 

Introductie

Maastricht is een oude stad, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Romeinse tijd. De lange geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met meer dan 1600 rijksmonumenten, waaronder de oudste brug van Nederland, de oudste stadspoort en diverse romaanse en gotische kerken. Het bekendste plein is het Vrijthof, met onder andere de Sint-Servaasbasiliek. Deze is vernoemd naar Sint-Servaas, de beschermheilige van de stad. Maastricht heeft vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Dankzij de aanwezigheid van de Universiteit Maastricht en andere onderwijsinstellingen is het ook een studentenstad.

Lees verder: Maastricht


overzicht bewerk 

Uitgelicht

Het Stadspark Maastricht is een stadspark aan de rand van het centrum van Maastricht

Het park strekt zich vanaf de Graanmarkt in zuidelijke richting uit langs de westoever van de Maas en ten oosten van de Onze Lieve Vrouwewal tot aan de aanlanding van de John F. Kennedybrug. Het park strekt zich verder in westelijke richting uit langs de Jeker en de stadswal tot aan de Tongersestraat.

Aan de oostkant wordt het park via de Hoge Brug (een voetgangers- en fietsersbrug) verbonden met het Plein 1992 en het Charles Eyck Park. Aan de westkant vormt de drukke Prins Bisschopsingel een barrière tussen het Stadspark aan de ene kant en het Waldeckpark en Jekerdal aan de andere kant.

Door de eeuwen heen heeft het stadspark verschillende verschijningsvormen gehad. Begin 18e eeuw bestond er al een wandelplaats, Boompjes genoemd, tussen de toenmalige Onze Lieve Vrouwepoort en de Maas. Vanaf 1837 werd het officieel stadswandelpark genoemd. Rond 1860 maakte de Leuvense tuinarchitect Rosseels een nieuw ontwerp in Engelse stijl. De Boompjes, met keurig in het gelid staande aanplant, maakte plaats voor slingerende paden en een grotere variatie in aanplant. In de volksmond werd deze tuin Ingelse Hoof genoemd.

bewerk 

Uit de geschiedenis

Het beleg van Maastricht van 1673 vond plaats tijdens de Hollandse Oorlog, tussen 13 juni en 26 juni, 1673. Het was koning Lodewijk XIV die Maastricht persoonlijk in wilde nemen, nadat hij de Triple Alliantie verbrak, die hij maar vernederend vond en besloot in een plotwending de Zuidelijke Nederlanden aan te vallen.

Maastricht was de eerste stad die belegerd werd onder leiding van Sebastien Vauban, een meester in militaire tactieken in zijn tijdperk. In navolging van de beschietingen op de stadsmuren door stellingskanonnen, gaf Vauban het bevel om draagvlonders te bouwen en die in een zigzagpatroon op te stapelen, en die tegen de muren te plaatsen. Door deze constructie was het moeilijk voor de verdedigers van de stad om een schot te lossen op hun belagers omdat die zich konden verstoppen tussen de vlonders. Door deze constructie konden militaire eenheden kruitvaten plaatsen om een bres in de muur te slaan. Op 24 juni was het de feestdag van Johannes de Doper, en koning Lodewijk kwam persoonlijk druk op de ketel zetten om zijn leger vóór die tijd de stad te laten innemen. Lees meer over de Geschiedenis van Maastricht


bewerk 

Belangrijke jaartallen


bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Gewenste artikelen

overzicht bewerk 

Afbeelding van de dag

Koor van de Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof

Kort nadat Servaas, bisschop van Tongeren, volgens de overlevering in 384 te Maastricht was overleden, werd er op zijn graf een houten gedachteniskapel (cella memoriae) gebouwd. In de zesde eeuw werd de houten kapel door bisschop Monulfus vervangen door een stenen kerk met crypte, volgens Monulfus' tijdgenoot Gregorius van Tours een templum magnum. Door de toestroom van pelgrims naar het graf van Sint-Servaas werd de kerk te klein. De huidige, romaanse kerk is waarschijnlijk de vierde of vijfde op deze locatie. Aan de bouw ervan werd rond het jaar 1000 begonnen. De koorpartij en het westwerk (met beroemde kapitelencyclus) dateren grotendeels uit de twaalfde eeuw. Het gebeeldhouwde Bergportaal is dertiende-eeuws en is een van de vroegste uitingen van de gotische beeldhouwkunst in de Nederlanden.

Lees verder: Sint-Servaasbasiliek


bewerk 

Bezienswaardigheden in Maastricht

Oudste stadsmuur in het Jekerkwartier
Historische pleinen en buurten
Historische kerken en kloosters
Kastelen en landhuizen
Vestingwerken
Overige monumentale bouwwerken
Musea
Natuur en ontspanning


bewerk 

Lijsten en overzichten


bewerk 

Categorieboom


bewerk 

Navigatie

Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Arnhem · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht