Naar inhoud springen

Hontianska Vrbica: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
BigBaasje (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
versie van Addbot van 16 mrt 2013 06:56 (36192442) teruggeplaatst - Bronloos gedoe
Label: Handmatige ongedaanmaking
Regel 21: Regel 21:
| lon_dir = E
| lon_dir = E
}}
}}
'''Hontianska Vrbica''' ([[Hongaars]]: ''Hontfüzesgyarmat'') is een [[Slowaakse gemeente]] in de regio [[Nitra (regio)|Nitra]], en maakt deel uit van het district [[Okres Levice|Levice]]. Het dorp wordt door burgers ook gewoon ''Vrbica'' genoemdt.
'''Hontianska Vrbica''' ([[Hongaars]]: ''Hontfüzesgyarmat'') is een [[Slowaakse gemeente]] in de regio [[Nitra (regio)|Nitra]], en maakt deel uit van het district [[Okres Levice|Levice]].
Hontianska Vrbica telt {{Inwonertallen Slowaakse gemeentes|POP=4502251}} inwoners.
Hontianska Vrbica telt {{Inwonertallen Slowaakse gemeentes|POP=4502251}} inwoners.


[[Bestand:Hontfüzesgyarmat.jpg|thumb|left|250px|Hontianska Vrbica]]
==Naam==
Van [[1920]] tot [[1938]] heet het dorp: ''Hontianske Ďarmoty'', en van [[1938]] tot [[1945]] draagt het de Hongaarse naam: ''Hontfüzesgyarmat''. Na de Tweede Wereldoorlog krijgt het dorp zijn naam, Hontianska Vrbica, weer terug. Maar de Hongaarse naam blijft ook, door het feit dat een groot deel van de inwoners [[Hongaars]] als [[moedertaal]] beschouwd. ''Hontianska'' betekent ''''Uit de Hont'' ([[regio]] in [[Slowakije]] waar Hontianska Vrbica zich in bevindt) en ''Vrbica'' verwijst naar het Slowaakse woord ''Vrba'' wat' [[Wilg]] betekent.


{{Beginnetje|landen & volken|land=Slowakije|2011|06|25}}

==Wapenschild==
Het wapenschild van de gemeente bestaat uit een donkergroene achtergrond met een gouden wilg (''zie kop: Naam)'' in het midden, een witte zeshoekige ster linksboven en een witte halve maan rechtsboven.
Onder de wilg loopt een golvende witte lijn die de rivier de Sikenica (''zie kop Geografische Ligging)'' voorstelt.

==Geografische ligging==
Hontianska Vrbica ligt aan de heuvelrug van de Ipel' Hooglanden ([[Slowaaks]]: ''Ipeľská pahorkatina'') ([[Hongaars]]: ''Ipoly-felvidék'') in de brede [[vallei]] van de lage [[Hron]]. Het dorp heeft een oppervlakte van 23,85 km² en ligt op een hoogte van 158 [[meter]]. Door de gemeente loopt de [[rivier]] of [[Beek (watergang)|beek]] de Sikenica, niet te verwarren met het naburige dorp dat ook [[Sikenica]] heet.

==Grenzende gemeentes==
De gemeente grenst in het noordwesten aan [[Mýtne Ludany]] en [[Starý Hrádok]], in het noordoosten aan [[Santovka]], in het westen aan [[Jur nad Hronom]], in het westen aan [[Demandice]] en in het zuiden aan de gemeente [[Zbrojníky]]. Het dorp ligt 15 km van de stad [[Levice (Slowakije)|Levice]] en 25 km van de grens met [[Hongarije]] vandaan.

==Geschiedenis==


'''Middeleeuwen'''

De eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit 1135. In 1423 wordt de [[Rooms-Katholieke kerk]] van [[Maagd Maria]] (''zie foto'') gebouwd.

'''Eerste Weense Arbitrage'''

Op [[2 november]] [[1938]] wordt in [[Wenen]] de Eerste Weense Arbitrage ([[Slowaaks]]: ''Prvá viedenská arbitráž'') ([[Hongaars]]: ''Első bécsi döntés'') gehouden. Bij dit internationaale congres dwongen de ministers van Buitenlandse zaken [[Joachim von Ribbentrop]] en [[Galeazzo Ciano]] uit [[Nazi-Duitsland]] en [[Benito Mussolini|Mussolini]] z'n [[Italië]] de [[republiek]] [[Tsjecho-Slowakije]] om een grondgebied van 11 927 km² in het zuiden van [[Slowakije]] en de [[Subkarpaten]] waar vooral [[Hongaars]] sprekende mensen woonden, af te staan aan het [[Koninkrijk Hongarije (1920-1946)|Koninkrijk Hongarije]].
Ook Hontianska Vrbica hoort bij de vele dorpen die in die tijd bij [[Hongarije]] gaan horen.

'''Tweede Wereldoorlog'''


Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] wordt er kort gevochten tussen het Hongaarse leger en de Tsjecho-Slowaken in Vrbica. De slachtoffers van WOII die gevallen zijn in Vrbica worden herdacht bij het [[oorlogsmonument]] voor de [[Wereldoorlogen]] in het centrum van het dorp waar de twee straten splitsen.
Een van de grootste tragedies tijdens deze oorlog in Vrbica was het gevecht tussen een paar boeren en de Tsjecho-Slowaakse militie. Nadat een paar soldaten wijnkelders leegplunderden verdedigden de lokale boeren hun eigendommen met geweld. Door deze actie begonnen soldaten te schieten op de bevolking. Er vielen hier een paar doden en gewonden.

'''Na de Oorlog'''

In 1947 zorgt de Tsjecho-Slowaakse regering ervoor dat 120 families naar [[Hongarije]] worden overgeplaatst en 44 nieuwe families uit dat land terug te halen naar [[Tsjecho-Slowakije]]. Ook worden er 47 families overgeplaatst naar [[Tsjechië]].


==Sport==
De sportgeschiedenis van de gemeente begint in 1922, wanneer de jonge assistent-molenaar Štefan Kollár de jeugd het spel [[voetbal]] leert. Dit duurt helaas niet lang omdat Kollár moet vertrekken naar het leger in 1924. Met hem vertrekt het voetbal in het dorp.

De eerste voetbalclub in het dorp wordt opgericht in 1933 door de plaatselijke leraar Ladislav Gergely met hulp van de gereformeerde priester Arpád Lányi, assistent-notaris Ján Krištóf, molenaar Július Matkovič en schoenmaker Ľudovit Tatár. De club krijgt de [[Hongaarse]] naam FSC (Füzesgyarmati Sport Klub).

De eerste voetballers van de club zijn Alexander Vyšehradsky, Gejza Pásztor, Ján
Kovács, Štefan Kaszás, Ladislav Marencsák, Štefan Torma, Vojtech Bíró, Pubi Holcz, Jozef Hubka, Ladislav
Slušný, Michal Matkovič, Ödön Zsufa, Karol Húbert en Alexander Kosziba, die uit [[Jasova]] kwam.


In 1946 wordt er een jongerenteam en een B-team opgericht door Jozef Pišky. Met als spelers: Július Lipták, Ernest Bori, Dezider Duba, Július Duba
Gejza Csutor, Karol Bubák, Eugen Popellár, Arpád Varró
Benjamin Tóth, Emil Húbert Nándor Köteles.

In 1967 krijgt de voetbalclub de nieuwe naam: TJ Hviezda Hontianska Vrbica (betekenis: Sportvereniging Ster Hontianska Vrbica)m, maar in 1972 verandert hij weer in: [[TJ Družstevník Hontianska Vrbica]] (Betekenis: SV Coöperatie Hontianska Vrbica).

'''Sport in Hont. Vrbica Nu'''

Nog steeds draagt de club dezelfde naam sinds 1972. De club speelt in de VII-Liga OBFZ LEVICE (7de divisie Levice).

Meer informatie over de sport in Hontianska Vrbica vindt je hier: [[TJ Družstevník Hontianska Vrbica]].

== Bekende inwoners ==

*[[Ján Pleidel]] (?-?), [[Slowaakse]] [[schrijver]]
*[[Július Duba]] (?-?), [[Slowaakse]] [[schrijver]]
*[[László Újváry]] (1930 - † november 2022), [[Hongaarse]] culturele [[expert]] / Verzetsleider tegen het [[Communisme]]

[[Bestand:Hontfüzesgyarmat.jpg|thumb|left|250px|Hontianska Vrbica]]


[[Categorie:Gemeente in Levice]]
[[Categorie:Gemeente in Levice]]

Versie van 4 mrt 2024 20:15

Hontianska Vrbica
Gemeente in Slowakije Vlag van Slowakije
Hontianska Vrbica (Slowakije)
Hontianska Vrbica
Situering
Regio Nitra
District Levice
Coördinaten 48° 8′ NB, 18° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23,85 km²
Inwoners
(31-10-2010)
564
Hoogte 159 m
Overig
Postcode 935 55
Kenteken LV
NUTS-code 4502251
Website hontianskavrbica.ou.sk
Portaal  Portaalicoon   Slowakije

Hontianska Vrbica (Hongaars: Hontfüzesgyarmat) is een Slowaakse gemeente in de regio Nitra, en maakt deel uit van het district Levice. Hontianska Vrbica telt 564 inwoners.

Hontianska Vrbica