Naar inhoud springen

Wikipedia:Sjablonen van de hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Deze pagina toont een overzicht van de sjablonen die gebruikt worden voor de lay-out en inhoud van de hoofdpagina. Let op: controleer altijd het effect van wijzigingen in deze sjablonen op de hoofdpagina! De verschillende onderdelen van de hoofdpagina hebben ieder als doel om via die ingang bezoekers naar de diverse artikelen te leiden.

   Titel en ondertitel
   Portalenbalk
   Informatie over Wikipedia
   Hoofdsecties
Uitgelicht (9 juni, 10 juni)
Etalage
Wist je dat ... (9 juni, 10 juni)
Actueel
Recent overleden
In het nieuws
Dag uit de geschiedenis (9 juni, 10 juni)
   Afbeelding van de dag
   Zusterprojecten
   Contact en statistieken

Variabele onderdelen van de hoofdpagina[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina Huidige tekst
Uitgelicht 9 juni Replica van de helm van Sutton Hoo

Vroege middeleeuwen

De vroege middeleeuwen, die doorgaans gesitueerd worden van de Val van het West-Romeinse Rijk in de vijfde eeuw tot en met de tiende eeuw, vormen de eerste periode van de Europese middeleeuwen.

De vroege middeleeuwen werden verder gekenmerkt door het voortbestaan van het Byzantijnse Rijk en de opkomst van meerdere Barbaarse koninkrijken. Daarnaast ontwikkelde het Arabische Rijk zich in deze periode als een nieuwe machtige speler, die voet aan de grond kreeg op het Iberisch Schiereiland en op Sicilië. In 800 werd de titel van keizer in het westen geherintroduceerd door Karel de Grote. Zijn rijk domineerde in deze tijd zowel politiek als cultureel gezien Europa. (Lees verder)

Geschiedenis 9 juni Nero

Bhumibol de Grote

Roadrunner

Hoofdpagina - wist je dat 9 juni Marine vrouwenafdeling bij de Nijmeegse vierdaagse
In het nieuws

Verkiezingen voor het Europees Parlement

Modi wint verkiezingen India

  • 4 juni – De Indiase premier Narendra Modi wint met zijn partij BJP voor de derde maal op rij de verkiezingen, met enig verlies ten opzichte van de vorige keer. Voor het vormen van een nieuwe regering zijn nu coalitiepartijen nodig.

Sheinbaum nieuwe president Mexico

Recent overleden
9 jun Marzena Kipiel-Sztuka (58), Pools actrice
7 jun William Anders (90), Amerikaans astronaut
6 jun Sergej Novikov (86), Russisch wiskundige
5 jun Ben Vautier (88), Frans kunstenaar
4 jun Ria Lubbers (83), Nederlands partner van een regeringsleider
Actueel Afbeelding

Oorlog tussen Hamas en Israël

De Oorlog tussen Hamas en Israël is een gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict dat aanving op 7 oktober 2023 met een verrassingsaanval van Hamas op Israël. (Lees verder)

Afbeelding

Britse Lagerhuisverkiezingen

De Britse Lagerhuisverkiezingen zullen worden gehouden op 4 juli 2024. In alle 650 kiesdistricten van het Verenigd Koninkrijk wordt één lid gekozen voor het Lagerhuis van het Britse parlement. De verkiezingen vinden plaats volgens het first-past-the-post principe. (Lees verder)

Afbeelding

Russische invasie van Oekraïne sinds 2022

De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is. (Lees verder)

Morgen[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina Huidige tekst
Uitgelicht 10 juni Replica van de telescoop van Isaac Newton

Wetenschappelijke revolutie

De wetenschappelijke revolutie is een periode in de geschiedenis van de wetenschap waarin klassiek-religieuze ideeën plaatsmaakten voor modern-wetenschappelijke ideeën. Tijdens deze 'revolutie' vonden ingrijpende veranderingen plaats in de inzichten in natuurkunde, wiskunde, sterrenkunde, geneeskunde, scheikunde en biologie, en de manier waarop deze wetenschappen moesten worden beoefend. Een belangrijke rol speelde hierbij de boekdrukkunst, waardoor nieuwe ideeën sneller werden verspreid en wetenschappers in korte tijd een groot publiek konden krijgen. (Lees verder)

Geschiedenis 10 juni Heksenjacht

Arabische opstand

Alcoholics Anonymous

Hoofdpagina - wist je dat 10 juni Weckpotten