Alpina (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alpina Burkard Bovensiepen GmbH
Logo
Oprichting 1965
Sleutelfiguren Vlag van Duitsland Duitsland
Burkard Bovensiepen
Hoofdkantoor Buchloe, Duitsland
Producten Auto's
Industrie auto-industrie
Website (en) (de) Alpina's officiële site
Portaal  Portaalicoon   Economie

Alpina is een Duitse automobielconstructeur met een aanbod dat is gebaseerd op BMW-modellen. Ieder model heeft daarom de letters BMW als voorvoegsel. De slogan van Alpina was jarenlang: Perfektion im Detail.

De 'B' in de naam van de modellen staat voor benzine en de 'D' voor diesel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1963 bracht BMW de BMW 1800, die een jaar na de BMW 1500 kwam. Deze was veel pittiger dan zijn voorganger, tot teleurstelling van mensen die net een 1500 hadden gekocht. Burkhard Bovensiepen creëerde eenzelfde vermogen bij de 1500 als bij de 1800 door het monteren een dubbele carburator.

De volgende modellen waren van de 02-reeks en Bovensiepen besloot door te gaan met tuningkits te leveren. De BMW 2002ti was het topmodel van BMW, maar de BMW Alpina 2002 was sneller. In 1973 kwam Alpina met de BMW Alpina 2002tii, die even snel en tegelijk zuiniger was dan het toenmalige topmodel van BMW, de 2002 Turbo.

Vanaf 1968 was het merk aanwezig bij het Europese Toerwagenkampioenschap. In 1970 en 1973 won Alpina dit kampioenschap en in 1970 won het bedrijf ook de 24 uur van Francorchamps. Coureurs die voor Alpina reden zijn onder andere: Derek Bell, Harald Ertl, Hans Stuck, James Hunt, Niki Lauda en Jacky Ickx. In 1978 stopte Alpina met deelname, de voornaamste reden hiervoor was dat het bedrijf ondertussen officiële erkenning genoot als autoconstructeur.

Alpina bleef innoveren: vanaf 1985 kregen alle modellen een katalysator en in 1992 werd het de allereerste constructeur met de (voorloper van) een manueel/sequentieel bedienbare automaat (Switch-Tronic). In 1996 kwam het merk de elektrisch verwarmde katalysator, wat een stap vooruit betekende op vlak van de uitstoot van schadelijke gassen.

Sinds april 2021 heeft ALPINA weer een officiële vertegenwoordiger in Nederland. Dusseldorp Automotive heeft dit importeursschap op zich genomen en heeft haar vestigingen in Apeldoorn en Den Haag voorzien van showroom- en testmodellen en bijbehorende communicatie.

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Alpina B3 Touring Allrad
Alpina B4 S Bi-Turbo Cabrio
Alpina D5 S Allrad
Alpina B6 Cabrio Edition 50
Alpina B7 Langversion Allrad

Huidig[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie BMW Alpina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.