Hyundai Kona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hyundai Kona
Kona (2017-heden)
Merk Hyundai
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Productiejaren 2017-heden
Klasse crossover
Koetswerkstijl
5-deurs crossover
Verwant
Concurrenten Renault Captur, Opel Crossland X
Platform Hyundai-Kia GB
Layout
FF Layout
Afmetingen (L×B×H) 4,165 × 1,800 × 1,565 m
Wielbasis 2600 mm
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Hyundai Kona is een compacte crossover in het B-segment van het Koreaanse merk Hyundai. Het model werd onthuld op 13 juni 2017 en voor het eerst live getoond op de IAA in 2017. In augustus 2017 werden de eerste exemplaren in Europa geleverd. De Kona was tot de komst van de Bayon in 2021 de kleinste crossover van Hyundai, nu zit hij tussen de Bayon en de Tucson in. De Kona deelt vele componenten met de Kia Stonic maar staat op een uniek platform, waardoor vierwielaandrijving mogelijk is. De Kona is beschikbaar met drie verschillende motorvarianten: benzine, hybride en elektrisch.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De Hyundai Kona is vernoemd naar een district op Hawaï. Dit vanwege de strategie om elke crossover en SUV van Hyundai te vernoemen naar een stad of gebied, meestal in de Verenigde Staten. De Kona wordt anders genoemd in Portugal en China. In Portugal is gekozen voor de naam Hyundai Kauai, ook naar een plaats op Hawaï. Kona leek te veel op cona in het Portugees, wat een scheldwoord is. In China heet de Kona Hyundai Encino, de reden daarvoor is niet bekend.

Eerste generatie (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Design[bewerken | brontekst bewerken]

De Hyundai Kona is ontworpen door Belgische autodesigner Luc Donckerwolke. Het speerpunt van de Kona was "progressief design" en werd gericht op het reflecteren van een moderne levensstijl. De Kona is uniek ontworpen en deelt weinig designelementen met andere modellen. Vooral de tweedelige koplampen en achterlichten vallen op. De Kona kon besteld worden met een contrasterend dak in bijvoorbeeld zwart of wit. Ook werd de Kona beschikbaar met lakkleuren die niet beschikbaar waren voor andere modellen van Hyundai, zoals Lime Twist, Surf Blue en Teal Isle. De Kona is ontworpen met een aantal aerodynamische designdetails, om op de latere elektrische versie extra rijbereik op te leveren.

Facelift[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 ontving de Kona een facelift. Het design werd opgefrist om meer in lijn te komen met andere modellen van Hyundai, terwijl de meest opvallende details bleven. Er wordt vanaf deze facelift gebruik gemaakt van LED-verlichting in de dagrijverlichting en richtingaanwijzers. De Kona kwam na de facelift ook beschikbaar als N-Line, het sportieve label van Hyundai. De motorisering blijft hetzelfde, maar het design heeft meer gelijkenissen met de extra sportieve Kona N.

Hyundai Kona na de facelift (2020)

Motoren en varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Benzine[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het debuut in 2017 kwam de Kona in Nederland beschikbaar met twee motoren. De instapmotor is een 1.0 liter grote driecilinder T-GDi (Turbo Gasoline Direct Injection) met 120 pk. Deze is te allen tijde voorwielaangedreven. Daarboven zat een 1.6 liter grote T-GDi viercilinder met 177 pk, optioneel beschikbaar met vierwielaandrijving. Deze motor verviel tijdens de facelift in 2020. Tijdens die facelift werd de 1.0 T-GDi bijgestaan door een 48V Mild Hybrid-systeem. Het aantal pk bleef gelijk op 120 stuks.

Hybrid[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 presenteerde Hyundai de Kona Hybrid. Deze heeft een 1.6 GDi-viercilinder brandstofmotor (zonder turbo) gekoppeld aan een 43 pk sterke elektromotor en een 1,56 kWh grote accu. Dat levert een totaalplaatje van 141 pk op. Deze aandrijflijn wordt grotendeels gedeeld met de Niro van zustermerk Kia, maar de Kona wordt in tegenstelling tot de Niro niet als plug-inhybride (PHEV) geleverd. Ook de Kona Hybrid ontving in 2020 een facelift, maar de aandrijflijn veranderde niet.

Electric[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Hyundai Kona Electric voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het unieke platform van de Hyundai Kona was ontworpen met een elektrische versie in het achterhoofd. De Hyundai Kona Electric werd onthuld in 2018. De elektrische Kona is herkenbaar aan een dichte grille die meegespoten is met de lakkleur van de auto. Ook de laadklep zit in dit voorpaneel verwerkt. De Hyundai Kona Electric levert 150 kW (204 pk) en kreeg in eerste instantie een 64 kWh groot accupakket, eveneens gedeeld met de Kia e-Niro. Het was de bedoeling dat de Kona Electric een rijbereik van 482 kilometer kreeg, maar dit werd eind 2018 bijgesteld naar 449 kilometer gemeten volgens de WLTP-meting. Om de Kona Electric goedkoper en bereikbaarder te maken, werd in 2019 een versie aangekondigd met een 39 kWh groot accupakket. Deze levert 100 kW (136 pk) en heeft een rijbereik van 289 km volgens de WLTP-meting. De Hyundai Kona was één van de meest voordelige elektrische auto's in Nederland in 2019, waardoor Hyundai maar nauwelijks aan de vraag kon voldoen. De oplossing werd gevonden door in begin 2020 het bouwen van de Kona Electric te verdelen onder de toen enige fabriek in Ulsan en de Hyundai-fabriek in het Tsjechische Nošovice, die vanaf toen ook gebruikt wordt om de Kona Electric te bouwen.

Hyundai Kona Electric (2018-2020)

Ook de Kona Electric kreeg in 2020 een facelift, waarmee het rijbereik van de 39 kWh-versie steeg naar 305 kilometer en die van de 64 kWh-versie naar 484 kilometer. De Kona Electric wordt onder de in 2021 gepresenteerde Hyundai Ioniq 5 geplaatst.

Kona N Performance[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 werd de Hyundai Kona N gepresenteerd. Dit is het derde model van N, het sportlabel van Hyundai. De Kona N deelt zijn motor met de i30 N en dus gaat het om een 2.0 liter grote viercilinder T-GDi. Deze motor levert 280 pk en 392 Nm koppel. Daarmee sprint de Kona N van 0 naar 100 kilometer per uur in 5,5 seconden en haalt hij een topsnelheid van 240 kilometer per uur. De Kona N wordt enkel geleverd met een achttraps DCT-versnellingsbak. Hyundai Nederland heeft besloten de Kona N vooralsnog niet beschikbaar te stellen in Nederland, in België is de Kona N Performance wel beschikbaar.

Tweede generatie (2022)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 december 2022 onthulde Hyundai de tweede generatie van de Kona. In eerste instantie werd alleen het design getoond. Geheel in de nieuwe huisstijl van Hyundai die te zien is op bijvoorbeeld de Ioniq 5 en Ioniq 6, waar de grote lichtbalk voorop doet denken aan de Staria MPV. Technische gegevens worden later bekend gemaakt, wel wordt al duidelijk dat de Kona wederom komt met benzine-, hybride- en elektrische aandrijflijnen.

Zie de categorie Hyundai Kona van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.