Chevrolet Captiva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chevrolet Captiva

De Captiva is een model SUV van General Motors. Het is de eerste personenwagen van het merk Chevrolet die met een dieselmotor leverbaar is. De Captiva is de grote broer van de Opel Antara, is ontwikkeld en wordt gebouwd door Daewoo in Zuid-Korea. In Zuid-Korea wordt de auto als Daewoo Winstorm verkocht, in Australië als Holden Captiva en in de rest van de wereld als Chevrolet Captiva.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De Captiva heeft hetzelfde platform als de Opel Vectra en Opel Signum, maar is wel wat langer dan de Opel. Het gevolg is dat de (optioneel) zeven zitplaatsen kan aanbieden (iets wat de Antara moet ontberen) en als voor zeven zitjes wordt geopteerd krijgt de Captiva een niveauregelaar. De twee stoelen die de derde zitrij uitmaken kunnen weggeklapt worden in de koffervloer. Met de stoelen van de derde zitrij in gebruik blijft van de anders 465 liter grote koffer nog 85 liter over. Ook de tweede zitrij kan neergeklapt worden en de voorste passagiersstoel laat zich eveneens naar beneden klappen (met vier (of zes als een derde zitrij aanwezig is) stoelen ingeklapt is de bagageruimte 930 liter groot).

  • Breedte: 1,85 meter
  • Hoogte: 1,72 meter (1,76 meter met dakrails)
  • Spoorbreedte vooraan: 1,56 meter
  • Spoorbreedte achteraan: 1,57 meter
  • Brandstoftankinhoud: 65 liter
  • Rijklaar gewicht: 1.655 kg - 1.835 kg

Motorisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel er al veel eerder Chevrolet busjes en dergelijke leverbaar waren met dieselmotor, is de Captiva de eerste personenwagen van Chevrolet die ooit een diesel in het vooronder kreeg. Er zijn ook twee benzineversies.

Benzine[bewerken | brontekst bewerken]

De instapmotor van de Captiva is een 2.4-benzine. Deze gietijzeren viercilinder beschikt over twee nokkenassen en twee balansassen en levert een maximumvermogen van 136 pk bij 5000 t/m en een -koppel van 220 Nm bij 2200 t/m. De door Chevrolet vermelde acceleratie van 0 naar 100 km/h bedraagt 11,5 seconden, en met automaat 12,5 seconden. De opgegeven topsnelheid bedraagt 185 km/h, en met automaat 178 km/h. De 2.4 verbruikt volgens de norm per 100 km gemiddeld 12 liter (met automaat: 14,6 liter) in de stad, 7,1 liter (met automaat: 8 liter) erbuiten en 8,9 liter (met automaat: 10,4 liter) gemengd. Volgens opgave van Chevrolet stoot hij gemiddeld 217 (met automaat: 254) gram koolstofdioxide per kilometer uit. De topmotor van de Captiva is de 3.2 V6 op benzine die ontwikkeld is door de Australische GM-dochteronderneming Holden. Hij produceert een maximumvermogen van 230 pk bij 6600 o/m en een -koppel van 297 Nm bij 3200 o/m. Voor de 3.2 geeft Chevrolet een sprint van 0 tot 100 km/h op in 8,8 seconden, de opgegeven topsnelheid bedraagt 204 km/h. Volgens de norm verbruikt de zescilinder per 100 km gemiddeld 16,4 liter in de stad, 8,6 liter erbuiten en 11,5 liter gemengd. Zijn normuitstoot bedraagt gemiddeld 264 gram koolstofdioxide per kilometer.

Diesel[bewerken | brontekst bewerken]

De 2.0 VDCI is een nieuw ontwikkelde viercilinder en heeft beschikking over een gemeenschappelijke inspuitbuis van de tweede generatie met een absolute inspuitdruk van 1600 bar en een turbo met variabele turbinegeometrie. Hij is ontwikkeld door VM Motori en Detroit Diesel, maar wordt gebouwd in Zuid-Korea. De dieselmotor heeft een maximumvermogen van 150 pk bij 4000 t/m en een -koppel van 320 Nm bij 2000 t/m uit. Chevrolet voorziet de sprint van 0 naar 100 km/h in 10,6 seconden (met automaat: 12,2 seconden) en een topsnelheid van 186 km/h (met automaat: 180 km/h). De VDCI verbruikt volgens de norm per 100 km gemiddeld 9 liter (met automaat: 11 liter) in de stad, 6,5 liter (met automaat: 7,3 liter) erbuiten en 7,4 liter (met automaat: 8,7 liter) gemengd. De normuitstoot bedraagt gemiddeld 197 (met automaat: 233) gram koolstofdioxide per kilometer.

Overbrenging[bewerken | brontekst bewerken]

De 2.4 wordt standaard gekoppeld aan een manuele versnellingsbak met vijf verhoudingen, maar als optie kan geopteerd worden voor een automatische versnellingsbak met vijf verhoudingen. Voor de 2.0 VDCI geldt hetzelfde. In de 3.2 V6 echter wordt zonder een meerprijs een vijftrapsautomaat gemonteerd (geen mogelijkheid tot manuele transmissie). Die heeft een sequentiële stand. Doordat de motoren bij de Captiva overdwars ingebouwd zijn, laat hij de keuze tussen voorwielaandrijving en vierwielaandrijving. Als de Captiva is uitgerust met vier aangedreven wielen, gebruikt hij de meerschijvenkoppeling uit de Toyota RAV4. De verdeling van het koppel is dus afhankelijk van de gaskleppositie, de gekozen versnelling, de snelheid van de auto, de stuurwielhoek, het koppel dat de motor op een bepaald moment produceert en het aantal toeren dat de motor op een bepaald moment draait. Op gewone, verharde wegen is de Captiva met andere woorden een voorwieltrekker. Wanneer de elektronica ondervindt dat grip en trekkracht verloren gaat, wordt tot 50 % van het koppel (afhankelijk van de omstandigheden) naar de achterwielen gestuurd. De Captiva heeft geen handmatige vergrendeling voor de koppeling om bij lage snelheid voortdurend als vierwieltrekker te rijden (de Hyundai Santa Fe wel).

Rijhulpmiddelen[bewerken | brontekst bewerken]

De Captiva is voorzien van het DCS (Descent Control System). Dat is een met een knop inschakelbaar systeem dat de auto stabiliseert en de snelheid begrenst bij erg steile afdalingen. De Captiva is ook uitgerust met een stabiliteitscontrolesysteem (eventueel optioneel) dat gestuurd wordt door onder meer een koprolsensor, die bij een plotselinge stuuruitslag en dus koersverandering de stabiliteitscontrole opdraagt in te grijpen. De reminstallatie is voorzien ABS met elektronische remkrachtverdeling en een noodremhulp.

De concurrentie[bewerken | brontekst bewerken]

De Captiva moet de strijd aanbinden met de nodige rivalen: de Honda CR-V, de Hyundai Santa Fe, de SsangYong Kyron, de Toyota RAV4, de Nissan X-Trail, de Kia Sportage en de Suzuki Grand Vitara

Zie de categorie Chevrolet Captiva van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.