Naar inhoud springen

Tengere rus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tengere rus
Tengere rus
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Juncaceae (Russenfamilie)
Geslacht:Juncus (Rus)
Soort
Juncus tenuis
Willd.
Tengere rus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tengere rus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De tengere rus (Juncus tenuis) is een overblijvend kruid dat behoort tot de russenfamilie (Juncaceae). De plant komt van nature voor in Noord-Amerika en is van daaruit naar vele delen van de wereld verspreid. In Nederland en België is de plant voor het eerst waargenomen in 1821.

De plant wordt 10-40 cm hoog, heeft een korte, gedrongen wortelstok en dunne, taaie stengels. De tot 1, 5 mm brede bladeren zijn lichtgroen tot groen. De witachtige oortjes zijn 1-3 mm lang. Van de lichtbruine bladschede blijven bij het ouder worden alleen de vezels over.

Plant

De tengere rus bloeit van juni tot september met strokleurige bloemen. De 3-5 mm lange bloemdekbladen zijn zeer spits en hebben een vliezige rand. De schutbladen zijn grasachtig. De bloemdekbladen steken boven de vrucht uit. De bloeiwijze is pluimvormig.

Bloeiwijze

De eivormige vrucht is een driezadige doosvrucht. De zaden zijn kleverig.

Zaden

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Tengere rus in een tredvegetatie van de associatie van Engels raaigras en grote weegbree.

De tengere rus is te vinden op vrij open, zonnige tot licht beschaduwde, verstoorde plaatsen op vochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke, basen- en matig stikstofrijke, zwak zure, kalkarme en vaak humusarme, verdichte zandgrond en op stenige plaatsen. De overblijvende plant groeit als pionier op heiden en langs bospaden, in de zeeduinen en in bermen van onverharde wegen, in karrensporen en op braakliggend terreinen, tussen straatstenen en sintels van spoorwegterreinen en langs greppels en droge sloten. Ze stamt oorspronkelijk uit Noord-Amerika (mogelijk ook uit Ierland en Schotland) en heeft zich als cultuurvolger sinds het begin van de 19de eeuw over andere delen van de wereld verspreid. Nederland valt geheel binnen het tegenwoordige Europese deel daarvan. De soort is algemeen in het oosten en midden van het land, in Noord-Brabant en plaatselijk in Limburg, Drenthe en Zuidoost-Friesland en is elders veel minder algemeen.[1]

Namen in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duits: Zarte Binse
  • Engels: Poverty Rush, Slender Rush
  • Frans: Jonc grêle

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Juncus tenuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.