Regiment Genietroepen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Okay987 (overleg | bijdragen)
Okay987 (overleg | bijdragen)
Regel 35: Regel 35:


http://www.geniemuseum.nl
http://www.geniemuseum.nl
[http://www.wo2verzameling.web-log.nl/wo2verzameling/uniformen/index.html
Uniform genie 1940 http://wo2verzameling.web-log.nl/wo2verzameling/2009/02/uniform-genie-1.html





Versie van 26 nov 2009 02:12

Baretembleem van het Regiment Genietroepen

Het Nederlandse 1e Regiment Genietroepen is opgericht op 15 mei 1748 door kolonel Nicolaas François de Torcy, baron van Breda. Het regiment is voorgekomen uit het Corps Ingenieurs en het Corps Mineurs en Sappeurs. Het regiment heeft in het verleden vele namen gekend, zoals Brigade Genietroepen en Regiment Pioniers. Het 2e Regiment Genietroepen werd op 1 januari 1822 opgericht en is voortgekomen uit het toenmalige Bataljon Pontonniers, Mineurs en Sappeurs.

Op 1 oktober 1938 werd de genie gereorganiseerd en werden nieuwe groepen gevormd: het 1e Regiment Genietroepen (Pioniers en Spoorwegtroepen), het 2e Regiment Genietroepen (verbindingstroepen), het 3e Regiment Genietroepen (Verlichtingstroepen) en het Korps (Pontonniers en Torpedisten). Op 15 juli 1940 werden alle genietroepen ontbonden. Enkele jaren later, 20 september 1940 werd de genie in onderdelen heropgericht. Het Regiment Genietroepen, zoals het nu bestaat, is op 1 januari 1972 tot stand gebracht. Het is een verzamelnaam voor iedere militair en burger, die behoort tot het wapen der genie en ook de militairen van ander wapens en dienstvakken die bij een genie-eenheid werken.

Organisatie

De operationele genie-eenheden bestaan uit drie bataljons en een luchtmobiele geniecompagnie. Daarnaast is er het Opleidings- en Trainingscentrum Genie, die de genieopleidingen verzorgt en de trainingen van de operationele eenheden ondersteunt.

Mineurslied

Ook het Regiment Genietroepen heeft een eigen mars. Deze mars werd gecomponeerd door de eerste luitenant Zwart in de jaren tussen 1915 en 1920. De naam van de mars luidt: De kolonel Heemskerck van Beestmarsch. Het laatste deel, het trio, wordt meestal 'staand gezeten' gezongen en wordt ook wel het Mineurslied genoemd.

Wij zijn de mineurs van het Nederlandse leger.
En onze naam is overal bekend...

Sode ju !

Wij dragen 'n jas met goudgehelmde knopen.
De pikhouweel is ons niet onbekend...

Sode ju !

En iedereen die mag het weten,
Wij krijgen vanavond uienrats te eten,
En moeder de wasvrouw staat aan de deur,
Dat is de roem van elk mineur,
Dat is de roem van elk mineur.

Sode ju !

Externe links

http://www.geniemuseum.nl Uniform genie 1940 http://wo2verzameling.web-log.nl/wo2verzameling/2009/02/uniform-genie-1.html