Internetcensuur: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 87: Regel 87:
* {{en}}[http://en.cship.org/wiki/Main_Page Internet censorship wiki] op cship.org
* {{en}}[http://en.cship.org/wiki/Main_Page Internet censorship wiki] op cship.org
* {{en}}[http://indexoncensorship.org Index on Censorship]
* {{en}}[http://indexoncensorship.org Index on Censorship]
* {{en}}[http://webcensorapp.com.org WebCensor] - Gratis censuur plugin voor Internet browsers.

{{Commonscat|Internet censorship|Internetcensuur}}
{{Commonscat|Internet censorship|Internetcensuur}}
{{Appendix|2=
{{Appendix|2=

Versie van 13 feb 2014 11:30

Internetcensuur wereldwijd[1][2]
 Geen censuur
 Beperkte censuur
 Land staat onder toezicht van Verslaggevers Zonder Grenzen
 Zware censuur
 Het censuurniveau van Tunesië is veranderd sinds de overhead van Zine El Abidine Ben Ali ten val kwam op 14 januari 2011.

Internetcensuur is controle of onderdrukking van de toegang tot en het plaatsen van informatie op het internet. In die zin is het vergelijkbaar met offline censuur.

Internetcensuur kan worden toegepast door overheden om te voorkomen dat de bevolking toegang krijgt tot bepaalde informatie. Op internet kan informatie die in het ene land verboden is, alsnog terug worden gevonden op een website die gemaakt is in een land waar deze informatie niet verboden is. Overheden die geen controle hebben over deze websites kunnen desondanks toch proberen de site ontoegankelijk te maken, bijvoorbeeld via een zwarte lijst of een internetfilter.

Methodes

Omdat in de meeste landen (uitgezonderd Noord-Korea) de overheid geen totale controle heeft over alle computers die op het internet zijn aangesloten, is internetcensuur vaak lastig toe te passen. Datahavens als Freenet maken het mogelijk informatie online te zetten die niet kan worden verwijderd, en waarvan de plaatser niet te traceren is naar een specifieke digitale identiteit of organisatie.

De meest effectieve methode van internetcensuur, is de toegang tot internet geheel onmogelijk maken. Dit kan door alle routers af te snijden, alle hardware uit te schakelen.

Een specifiekere methode is het gebruik van internetfilters, zoals SmartFilter. Deze kunnen worden gekoppeld aan alle routers waardoor bepaalde sites niet meer toegankelijk zijn voor computers die via deze router op internet zitten. Dit soort filters worden onder andere toegepast door Saoedi-Arabië, Tunesië en Soedan. Filters kunnen filteren op IP-adressen, het Domain Name System, en URL’s. Deze filters zijn echter niet altijd even waterdicht, en kunnen soms met (weinig) moeite worden omzeild.

Internetcensuur kan ook in het geheim plaatsvinden, bijvoorbeeld door de router in te stellen dat er een valse foutmelding in beeld komt indien men een specifieke website wil bezoeken, waardoor het lijkt alsof de site zelf uit de lucht ligt.

Omzeilen

Er bestaan verschillende manieren om internetcensuur door middel van filters te omzeilen. Een voorbeeld is het gebruik van proxyservers. Deze sites worden zelf vaak niet geblokkeerd door het filter, maar kunnen wel informatie van wel geblokkeerde sites weergeven.

Ook een Virtueel Particulier Netwerk kan gebruikt worden om een blokkade te omzeilen. De gebruiker kan via een VPN geblokkeerde websites bezoeken via een server in een ander land.

Psiphon is software waarmee gebande sites kunnen worden bezocht. Hiervoor moet de software eerst worden geïnstalleerd op een computer die wel vrij toegang tot de gewenste site heeft, zodat deze als proxy kan dienen voor andere computers.

Een ander bekend maar nooit afgewerkt programma is Haystack. Dit is software dat bedoelt was om de internetcensuur in Iran te omzeilen. Volgens Austin Heap, de maker van de software was het een veilige manier om geblokkeerde sites te laden. De opzoekingen die men doet met Haystack zouden gecodeerd en gefilterd moeten zijn waardoor de regering onmogelijk achter iemands login kan komen. [3] Na de lancering van het programma werd het door verschillende deskundigen getest. Men concludeerde dat het programma niet veilig genoeg was waarna de makers de ontwikkeling ervan staakten. [4]

Landen die internetcensuur toepassen

De organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen houdt zich wereldwijd bezig met het aankaarten van internetcensuur. In 2006 begon de organisatie met het bijhouden van een lijst van zogenaamde "vijanden van het internet".[5] Tevens bestaat er een lijst van landen die door de organisatie sterk in de gaten worden gehouden. Beide lijsten worden jaarlijks bijgewerkt.[6]

Vaak getroffen websites

Websites die het vaakst worden geweerd via internetcensuur zijn:

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Internetcensuur van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.