Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.156.560
Aantal actieve gebruikers: 3.705
Portaal van de week: Middeleeuwen

Uitgelicht

Blik op het Oostelijk halfrond

Aarde

De Aarde is vanaf de Zon gerekend de derde planeet van het zonnestelsel. Hierin behoort ze tot de naar haar genoemde "aardse planeten", waarvan ze zowel qua massa als qua volume de grootste is. Op de Aarde komt leven voor: ze is de woonplaats van miljoenen soorten organismen. Of ze daarin alleen staat is onduidelijk, maar in de rest van het heelal zijn tot nog toe nergens sporen van leven, nu of in het verleden, gevonden. Radiometrische dateringen hebben uitgewezen dat de Aarde 4,57 miljard jaar geleden is ontstaan en het leven maximaal 1 miljard jaar daarna.

Het aardoppervlak is voor 71% bedekt met water in de vorm van zeeën en oceanen, de rest bestaat uit continenten en eilanden. Water is noodzakelijk voor het overleven van alle bekende levensvormen. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Opuntia fragilis

Afbeelding

De 6440 meter hoge Cholatse in de Nepalese bergregio Khumbu werd voor zover bekend op 22 april 1982 voor het eerst beklommen

De 6440 meter hoge Cholatse in de Nepalese bergregio Khumbu werd voor zover bekend op 22 april 1982 voor het eerst beklommen

Actueel

Afbeelding

Conflict Iran-Israël

Het conflict tussen Iran en Israël begon op 1 april 2024 met een luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus, waarbij hoge Iraanse functionarissen omkwamen. Deze gebeurtenis bracht een diplomatieke, geopolitieke en militaire crisis op gang. (Lees verder)

Recent overleden

21 apr Jean-Marie Aerts (72), Belgisch muzikant
20 apr Andrew Davis (80), Brits dirigent
20 apr Bob Goudzwaard (90), Nederlands econoom en politicus
20 apr Gediminas Kirkilas (72), Litouws politicus
19 apr Siegfried Kirschen (80), Oost-Duits voetbalscheidsrechter

In het nieuws

16 apr Zware brand in Beursgebouw van Kopenhagen
Een brand verwoest een deel van het 17e-eeuwse Beursgebouw in Kopenhagen. Onder meer de iconische drakentoren gaat in vlammen op.
13 apr Conflict Iran-Israël
De Iraanse Revolutionaire Garde vuurt een reeks drones en raketten af op militaire doelwitten in Israël, als vergelding voor de Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus 12 dagen eerder. Het overgrote deel van de Iraanse projectielen wordt tijdig onderschept.
6 apr Pellegrini wint presidentsverkiezingen
De Slowaakse presidentskandidaat Peter Pellegrini (van Hlas–SD) wint met ca. 54% van de stemmen de verkiezingen van Ivan Korcok. Pellegrini wordt hiermee de zesde president van Slowakije.

22 april in de geschiedenis

1529 Verdrag van Zaragoza
Spanje en Portugal verdelen het westelijk halfrond onder elkaar.
1833 Richard Trevithick
Richard Trevithick, uitvinder van de stoomlocomotief, overlijdt in Dartford.
1915 Chemische wapens
In de Tweede Slag om Ieper maken Duitse troepen voor het eerst gebruik van gifgas.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software