Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.156.747
Aantal actieve gebruikers: 3.700
Portaal van de week: Middeleeuwen

Uitgelicht

Het Paard van Troje door Giovanni Domenico Tiepolo

Paard van Troje

Het paard van Troje is een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. Het vertelt hoe belegerende Grieken erin slaagden om Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werd gehaald. Bij uitbreiding staat het voor een gewenste zaak die ergens wordt binnengehaald, maar waarin een ongewenste lading is verborgen. Kort gezegd: zijn eigen ondergang argeloos bewerkstelligen. Een bekend Nederlands voorbeeld is het Turfschip van Breda.

Omdat de Grieken er niet in slaagden Troje in te nemen, zochten ze hun toevlucht tot een list. Ze bouwden een reusachtig houten paard waarin soldaten zich verschansten. Dit paard werd 's avonds voor de poort achtergelaten en 's nachts door de Trojanen binnengehaald. Later die nacht kwamen de Griekse soldaten tevoorschijn en openden de poort voor hun kompanen. De verovering van Troje was een feit. Aan de historische correctheid van het paard van Troje wordt getwijfeld. Historici menen dat het paard een van de hersenspinsels is van de auteur die zijn dichterlijke vrijheid gebruikte. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

SN 1604

Afbeelding

Rups van een bruine bosbesuil (Xylena (Lithomoia) solidaginis)

Rups van een bruine bosbesuil (Xylena (Lithomoia) solidaginis)

Actueel

Afbeelding

Conflict Iran-Israël

Het conflict tussen Iran en Israël begon op 1 april 2024 met een luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus, waarbij hoge Iraanse functionarissen omkwamen. Deze gebeurtenis bracht een diplomatieke, geopolitieke en militaire crisis op gang. (Lees verder)

Recent overleden

23 apr Henk Jongerius (82), Nederlands prior en tekstschrijver
21 apr Jean-Marie Aerts (72), Belgisch muzikant
20 apr Andrew Davis (80), Brits dirigent
20 apr Bob Goudzwaard (90), Nederlands econoom en politicus
20 apr Gediminas Kirkilas (72), Litouws politicus

In het nieuws

16 apr Zware brand in Beursgebouw van Kopenhagen
Een brand verwoest een deel van het 17e-eeuwse Beursgebouw in Kopenhagen. Onder meer de iconische drakentoren gaat in vlammen op.
13 apr Conflict Iran-Israël
De Iraanse Revolutionaire Garde vuurt een reeks drones en raketten af op militaire doelwitten in Israël, als vergelding voor de Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus 12 dagen eerder. Het overgrote deel van de Iraanse projectielen wordt tijdig onderschept.
6 apr Pellegrini wint presidentsverkiezingen
De Slowaakse presidentskandidaat Peter Pellegrini (van Hlas–SD) wint met ca. 54% van de stemmen de verkiezingen van Ivan Korcok. Pellegrini wordt hiermee de zesde president van Slowakije.

24 april in de geschiedenis

1533 Willem van Oranje
Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, wordt geboren in slot Dillenburg.
1854 Sisi
De Beierse prinses Elisabeth treedt in het huwelijk met keizer Frans Jozef I van Oostenrijk.
1990 Hubble
De ruimtetelescoop Hubble wordt in positie gebracht door de spaceshuttle Discovery.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software