'T Kiejske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
13-08-2019
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Bronloos, onopgemaakt, geschreven in een babbelstijl en niet encyclopedisch geformuleerd.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

‘T Kiejske


De naam ‘Kiejske’ wordt al jaren genoemd. Deze bijzondere plaats langs de Roer (Rur) is jaren verwaarloosd, maar tot grote vreugde van dorpsbewoners uit Herkenbosch in 2017 weer tot leven gebracht. ’T Kiejske oftewel Kiesj, is een strand gelegen aan rivier de Roer (Rur), dat verschillende functies heeft: natuurlijke zwemvoorziening, ligweide en zandstand.


In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was ’T Kiejske sterk vervuild door het spoelwater van de vele Duitse steenkoolmijnen. Er zwommen geen vissen, er was geen leven meer en het was gevaarlijk om bij ’T Kiejske te zwemmen. Schuimvlokken overspoelden geregeld delen van het strand. Gelukkig is tegenwoordig alleen de bodem is nog vervuild. Het water is nu zo schoon dat er meer dan 30 soorten vissen terug zijn gekeerd. Na een afwezigheid van 125 jaar is in 2006 de zalm weer teruggekeerd rondom ’T Kiejske. Verder is ’T Kiejske het woongebied van ijsvogels, forrelen, bevers, bijzondere libellen en niet te vergeten de Barbeel (prachtvis!).


2018 was een zwart jaar voor de liefhebbers van ’T Kiejske. In het najaar van 2018 zijn er verschillende Bomen gekapt en dit maakte emoties los bij vele dorpsbewoners uit Herkenbosch. Vooral als het gezonde bomen betreft is het onbegrip groot.