'n Toeback

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
'n Toeback
'n Toeback
Alcoholpercentage 9,5%
Graan pilsmout, Cara 20
Oorsprong Meer
Brouwer Scheldebrouwerij
Type hoge gisting
Kleur amber (24 EBC)
Smaak zachte, zoetigfruitige smaak waarin bitterheid bescheiden komt meespelen; de nasmaak vloeit lichtbitter uit
Bitterheidsgraad 30 IBU
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

'n Toeback was een Belgisch bier. Het werd gebrouwen door de Scheldebrouwerij te Meer, een deelgemeente van Hoogstraten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd het bier gelanceerd onder de naam Straffe Toeback. Voor de naam werd een wedstrijd georganiseerd. Uit ongeveer 250 inzendingen werd Straffe Toeback geselecteerd. Als ondertitel staat op het etiket "Quattro". Dat was een andere naam die voorgesteld werd in de wedstrijd. Deze term geeft aan dat het bier straffer is dan een tripel.[1] Het is echter geen quadrupel. Na de lancering protesteerde Brouwerij De Halve Maan tegen de naam omdat ze vond dat die te veel geleek op haar bier Straffe Hendrik. Ze trok ermee naar de rechtbank. In april 2011 kwamen beide brouwerijen tot een akkoord: de Scheldebrouwerij veranderde de naam van het bier in 'n Toeback.[2]
Het oorspronkelijke etiket van het bier werd behouden, alleen de naam veranderde. Op het etiket staan twee wildemannen. Dit is een verwijzing naar Bergen op Zoom, de plaats waar de brouwerij oorspronkelijk gevestigd was en die twee wildemannen in haar wapenschild voert. De wildemannen gaan op stap met de toren van de Sint-Catharinakerk van Hoogstraten (waar de brouwerij nu gevestigd is). Deze toren is 105 m hoog en daarmee de derde hoogste kerktoren van België en een van de hoogste bakstenen torens ter wereld.

Het bier[bewerken | brontekst bewerken]

'n Toeback is een ongefilterd amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 9,5%.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]