's-Heer Abtskerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
's-Heer Abtskerke
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van 's-Heer Abtskerke Wapen van 's-Heer Abtskerke
(Details) (Details)
's-Heer Abtskerke (Zeeland (provincie))
's-Heer Abtskerke
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Borsele Borsele
Coördinaten 51° 28′ NB, 3° 53′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 530[1]
Overig
Postcode 4444
Woonplaatscode 1264
Detailkaart
's-Heer Abtskerke in de gemeente Borsele
's-Heer Abtskerke in de gemeente Borsele
Portaal  Portaalicoon   Nederland

's-Heer Abtskerke (Zeeuws: Schrabbekerke) is een dorp in de gemeente Borsele, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp is gelegen op het zuidelijk deel van schiereiland Zuid-Beveland, de zogenaamde "Zak van Zuid-Beveland", alwaar de omgeving voornamelijk bestaat uit kleine dorpjes, polders, dijken, welen en kreekresten. Het dorp heeft 530 inwoners (4 oktober 2019). Het deelt de brandweer met 's-Gravenpolder.

Het dorp ligt in het natuurgebied de Poel. Het is vernoemd naar de abten van de Middelburgse abdij, die in de 13e eeuw het gebied in bezit had gekregen van Dirk VII, graaf van Holland, en hier een kapel had gesticht, de voorloper van de huidige kerk. Zoals in veel dorpen staat de kerk in het centrum van het dorp. De kerk is gebouwd in een gotische stijl en stamt uit de 15e eeuw.

's-Heer Abtskerke was een zelfstandige gemeente, die in 1970 opging in de gemeente Borsele. Tot de gemeente behoorde ook de in 1816 opgeheven gemeente Sinoutskerke en Baarsdorp.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Vliedberg 't Hof Blaemskinderen
  • De vliedberg aan de Bergweg
  • Kerk Johannes de Doper

Galerij[bewerken]

Ambachtsheerlijkheid[bewerken]

Er is ook een (voormalige) ambachtsheerlijkheid 's-Heer Abtskerke, die in de loop van de zeventiende eeuw in het bezit kwam van leden van het geslacht De Perponcher Sedlnitsky. Dit bleef zo tot diep in de negentiende eeuw, waarna de heerlijkheid in drie delen (porties) werd verkocht. Deze porties werden in de jaren 1885[2], 1889[3] en 1899[4] gekocht door Marinus Trimpe, die als enige eigenaar de ambachtsheerlijkheid in 1963 verkocht aan F.Th. Roeters van Lennep[5], lid van het geslacht Van Lennep. Op dat moment was er nog een visrecht, een recht van schapendrift en een recht om de berm te mogen beplanten aan verbonden.

Bij de Ruilverkaveling De-Poel Heinkenszand (1975-198), waar 's-Heer Abtskerke ook deel van uitmaakte, zijn oude ambachtsheerlijke rechten in hun algemeenheid weliswaar behouden, maar geen enkele eigenaar van een dergelijk recht in 's-Heer Abtskerke staat vermeld in de akte van toedeling. Hierdoor zijn alle ambachtsheerlijke rechten van 's-Heer Abtskerke vervallen.

Geboren in 's-Heer Abtskerke[bewerken]

Zie ook[bewerken]