Naar inhoud springen

't Meyerink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
‘t Meyerink
’t Meyerink in 2010
Locatie Zutphen
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie boerderij
Gebouwd in rond 1378
Herbouwd in circa 1611/1628
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 38320

’t Meyerink is een boerderij en voormalig adellijk huis in de Nederlandse stad Zutphen, provincie Gelderland. Het huis is sinds 1966 geclassificeerd als een rijksmonument.

Het gebied was in eigendom van de graven van Hamaland (en later de graven van Zutphen) en zij lieten vanaf 900 diverse boerderijen bouwen, waaronder Meijerink. Deze boerderijen werden bewoond door zogenaamde ministerialen, personen die in dienst waren van de graaf. Een van deze geslachten van ministerialen was de familie Van Leesten.

De eerst bekende eigenaar van ‘t Meyerink was Conrad van Leesten, die in 1378 als leenman werd vermeld. Het huis ‘t Meyerink zal rond dat jaar zijn gebouwd. Waarschijnlijk was het oorspronkelijk een spieker die vervolgens werd omgebouwd tot een omgracht huis.

Conrads nazaten hielden ’t Meyerink tot 1472 in bezit. In dat jaar werd het goed aangekocht door het echtpaar Kerstken Scherpinck en Johanna ten Hanenvelde. Scherpinck was een rijke burger uit Zutphen.

De familie De Rijcke kreeg het huis begin 16e eeuw in handen. In 1611 werd Rodolph de Rijcke eigenaar van ’t Meyerink en hij heeft het gebouw toen mogelijk laten uitbreiden. Zijn dochter Anna trouwde in 1628 met Herman van Dorth. Zij zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de nieuwe voorgevel in Gelderse stijl.

Tot 1715 bleef de familie Van Dorth eigenaar van ’t Meyerink. Deze tak van de familie stierf toen uit en het huis kwam nu terecht bij Herman Gijsbert Ripperbant. Midden 18e eeuw kwam het huis echter weer terug in handen van het geslacht Van Dorth.

Waarschijnlijk werd ’t Meyerink vanaf 1759 verpacht als boerderij. In een 18e-eeuwse beschrijving wordt gesproken over een ‘landmanswoning’ waarvan de grachten reeds enige tijd waren gedempt.

De laatste Van Dorth was Reinier, die in 1847 overleed. In de 20e eeuw was ’t Meyerink in eigendom van de familie Van Hugenpoth tot Aerdt.

In 1910, 1968-1969 en 2011 werd het huis gerestaureerd.

Het huidige gebouw wordt getypeerd als een hallenhuisboerderij. Aan de voorzijde bevindt zich een Gelderse gevel met gemetselde tandlijsten en vierkante pinakels. De kelder heeft graatgewelven en is waarschijnlijk nog een restant van het middeleeuwse gebouw.

Zie de categorie 't Meyerink van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.