Álvaro Noboa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Álvaro Noboa (Guayaquil, 1 november 1950) is een Ecuadoraans politicus en zakenman.

Hij geldt als een van de rijkste mannen van Ecuador: de Noboa Group omvat meer dan 110 bedrijven. Álvaro is de zoon van Luis Naboa Naranjo die de rijkste man van het land werd met zijn bananenimperium.

Hij studeerde aan de Universiteit van Guayaquil (Ecuador) en aan de American Management Association (New York, Verenigde Staten).

Noboa was lid van de centrum-rechtse populistische Partido Roldosista Ecuatoriano (PRE), voor welke hij in 1998 presidentskandidaat was. Na deze verkiezingen verliet hij de partij en richtte hij de Partido Renovador Institucional Acción Nacional (PRIAN) op. Met deze partij nam hij deel aan de presidentsverkiezingen in 2002 en 2006.
Zowel in 1998 als in 2002 en 2006 verloor hij de strijd om het presidentschap uiteindelijk in de tweede ronde. Bij de strijd om het presidentschap in 2006 kreeg hij bij de voorronde op 15 oktober 26,8% van de stemmen. Rafael Correa, de sterkste opponent, kreeg 22,8% van de stemmen. In de eindstrijd op 26 november legde hij het definitief tegen Correa af waardoor Noboa zijn derde verlies op rij moest incasseren.