Änglagård

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Änglagård is een Zweedse progressieverockband. De muziek van de groep wordt tot het subgenre retroprog gerekend.

Geschiedenis van de band[bewerken | brontekst bewerken]

De groep werd in 1991 door Tord Lindman en Johan Högberg opgericht met het doel de Progressieve Rock uit de jaren zeventig opnieuw te laten opbloeien.

Änglagård maakte tussen 1992 en 1996 twee studio- en drie livealbums. Na het uiteenvallen in 1995 gingen de bandleden hun eigen weg, tot ze zich in 2002 – zonder Tord Lindman – herenigden en opnieuw gingen toeren. In 2003 speelde de band onder andere op NEARfest. Daarna werd het stil rond de groep, die officieel bleef bestaan, maar geen gezamenlijke activiteiten meer plande. Zij combineerden analoge geluiden met een modern klassieke benadering van componeren en arrangeren. Zowel het debuut Hybris als de opvolger Epilog uit 1994 werden gekozen als "album van het jaar" in opiniepeilingen onder liefhebbers van progressieve rock.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De band is geïnspireerd door progressieverockgroepen als Genesis, Yes, King Crimson, Trettioåriga Kriget, Van Der Graaf Generator en Schicke Führs Fröhling. Ze gebruiken grotendeels originele instrumenten uit de jaren zeventig, zoals de mellotron, het hammondorgel en de Rickenbackerbasgitaar. Op deze manier creëren ze een retro georiënteerd geluid, dat compositorisch zelfstandig tot stand komt.

Het typische van Änglagårds is de Zweedse melancholie in hun geluid, die bereikt wordt door samenspel van akoestische gitaar, dwarsfluit en het strijkersgeluid van de mellotron. Terwijl op het debuutalbum nog Zweedse zang van Tord Lindman te horen is, is het tweede album volledig instrumentaal.

Huidige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Ex-bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]