Änglagård

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Änglagård is een Zweedse progressieve-rockband. De muziek van de groep wordt tot het subgenre retro-prog gerekend.

Geschiedenis van de band[bewerken]

De groep werd in 1991 door Tord Lindman en Johan Högberg opgericht met het doel de Progressieve Rock uit de 70er-jaren opnieuw te laten opbloeien.

Änglagård maakte tussen 1992 en 1996 twee Studio- en drie Live-Albums. Na het uiteenvallen in 1995 gingen de bandleden hun eigen weg, tot ze zich in 2002, zonder Tord Lindman- herenigden en opnieuw gingen toeren. In 2003 speelde de band onder andere op NEARfest. Daarna werd het stil rond de groep, die momenteel nog officieel bestaat, maar geen gezamenlijke activiteiten meer plant. Zij combineerden analoge geluiden met een modern klassieke benadering van componeren en arrangeren. Zowel het debuut Hybris als de opvolger Epilog uit 1994 werden gekozen als "album van het jaar" in opiniepeilingen onder liefhebbers van progressieve rock.

Muziek[bewerken]

De band is geïnspireerd door progressieve rock-groepen als Genesis, Yes, King Crimson, Trettioåriga Kriget, Van Der Graaf Generator en Schicke Führs Fröhling. Ze gebruiken grotendeels originele instrumenten uit de zeventiger jaren, zoals de Mellotron, het Hammondorgel en de Rickenbacker-basgitaar. Op deze manier creëren ze een retro-georiënteerd geluid, dat compositorisch zelfstandig tot stand komt.

Het typische van Änglagårds is de Zweedse melancholie in hun geluid, die bereikt wordt door samenspel van akoestische gitaar, dwarsfluit en het strijkersgeluid van de mellotron. Terwijl op het debuutalbum nog Zweedse zang van Tord Lindman te horen is, is het tweede album volledig instrumentaal.

Huidige bandleden[bewerken]

Ex-bandleden[bewerken]

Discografie[bewerken]

Externe link[bewerken]