École Normale de Musique de Paris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ecole Normale de Musique de Paris
École normale de musique de Paris

De École Normale de Musique de Paris, ook bekend als École Normale Alfred Cortot, is een conservatorium, opgericht in 1919 door de pianist Alfred Cortot en Auguste Mangeot. Sinds 1927 is de school gevestigd in een gebouw in de stijl van de zogenoemde Belle Epoque aan de Boulevard Malesherbes 114 bis in het 17e arrondissement van Parijs. Tegenwoordig is de directeur van het instituut Henri Heugel.

Geschiedenis[bewerken]

De kwaliteit van dit conservatorium lag altijd op een hoog niveau. Dat is ook te zien aan de bekendheid van de leraren die aan deze École gedoceerd hebben, onder anderen Pau Carlos Salvador Casals i Defilló, Jacques Thibaud, Nadia Boulanger, Paul Dukas, Wanda Landowska, Georges Enesco, Arthur Honegger en anderen. Een groot aantal bekende componisten, dirigenten, vocalisten en instrumentalisten is aan dit conservatorium opgeleid. Enige van hen zijn Dinu Lipatti, Samson François, Igor Markevitch, Kent Nagano en Henri Dutilleux.

Tegenwoordig[bewerken]

Tegenwoordig zijn er rond 1200 studenten die door 120 professoren in alle disciplines uit de klassieke muziekwereld opgeleid worden. Het conservatorium biedt onder andere cursussen in de volgende vakgebieden:

Heel bekend is ook de concertzaal van het conservatorium, de Salle Cortot, een architectonisch meesterwerk van Auguste Perret, die onder andere ook het theater van het Champs-Élysées in Parijs gebouwd heeft.

Externe link[bewerken]