École nationale supérieure des arts décoratifs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
École nationale supérieure des arts décoratifs
Ingang van het oude schoolgebouw
Afkorting ENSAD
Locatie Parijs, Frankrijk
Opgericht 1766 als École Royale Gratuite de Dessin
Type Openbaar
Kunstacademie voor toegepaste kunst
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Kunst & Cultuur
Frankrijk

De École nationale supérieure des arts décoratifs (ENSAD), ook bekend als het Art Deco, is een Grande école voor toegepaste kunst in Parijs en een van de meest prestigieuze kunstacademies in de wereld.

Achtergrond en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ENSAD kwam voort uit de École Royale Gratuite de Dessin die in 1766 door Jean-Jacques Bachelier was opgericht. Het jaar erna werd de school met een akte van koning Lodewijk XV geopend. Na verschillende naamswisselingen kreeg ze in 1877 de naam École nationale des arts décoratifs en in 1925 de huidige naam door de toevoeging van het woord supérieure (hoger onderwijs).

Oorspronkelijk had de school het doel op te leiden in de schilderkunst en het grafisch ontwerp van industriële producten. In de loop van de tijd stegen de kunstzinnige ambities van de instelling en werd ze een opleidingsplaats voor grafische kunst. Onder leiding van León Moussignac kwam daar nog het vakgebied van binnenhuisarchitectuur bij.

In de jaren zestig werd de school door de aanwezigheid van hoogleraar Roger Tallon industriële vormgeving aan het curriculum toegevoegd. Onder leiding van Michel Tourlières kwamen nieuwe ontwerpvakken voor textiel, meubilair, fotografie, decor, video en computergraphics erbij.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Léon Moussinac

Hoogleraren[bewerken | brontekst bewerken]

Philippe Starck in 2007

Studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Francis Picabia in zijn atelier

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]