Automatisch schrijven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Écriture automatique)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Automatisch schrijven (ook wel 'écriture automatique' genoemd) is het schrijven zonder vooropgezet idee, met het doel de tekst te gebruiken voor een literair doel. Het is als zodanig een vorm van automatisme.

Automatisch schrijven kan worden vergeleken met improviseren. De auteur schrijft wat in hem opkomt, ongeacht of het syntactisch juist is of niet. Het idee is dat men zo het onbewuste aanspreekt en op die manier tot nieuwe en onverwachte teksten kan komen, die evenwel qua idee dicht bij de opsteller liggen. De ontstane teksten worden vaak (niet per se) verwerkt tot poëzie, waarna ze dikwijls geredigeerd worden.

Automatisch schrijven wordt wel een surrealistische techniek genoemd (net als het cadavre exquis), omdat deze voor het eerst doelbewust werd toegepast bij Dada en het surrealisme. Toch moet de manier van werken ouder zijn, al gebeurde het min of meer vanzelf.

Voorbeeld[bewerken]

De meiboom fladdert over het aderwerk van de wereld als nu het breken zou aanbreken.
buiten aan de sponzige leeuwerik hangt de stenige hemel waaruit dooiers en aardbollen vallen.
begin van: de drievuldige vogel, Hans Arp, vert. Jan H. Mysjkin
Teksten stekten steksten tesken welke automatische, instinctieve schrijflust vaak tot gevolg hebben zodat blauwe teksten verschijnen als de zool van mijn linkervoet zonder huid maar bedekt met hoornvlies waardoor zwemmen soepel gaat in stroopachtig zeewater in IJsland met als duikuitrusting driedelig zwart met hoge hoed en drie ons ham alstublieft.
Willem den Broeder

Zie ook[bewerken]