Éliane Le Breton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Éliane Le Breton
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 18 maart 1897
Geboorteplaats Landunvez
Datum van overlijden 23 januari 1977
Plaats van overlijden Parijs
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk
Wetenschappelijk werk
Opleiding Faculteit der Natuurwetenschappen van Parijs (doctoraal) (tot 1936)
Universiteit van Straatsburg (doctoraal) (tot 1938)
Belangrijke prijzen Officier in de Orde van de Academische Palmen (1947)
Charles Léopold Mayer-prijs (1959)
Officier van het Legioen van Eer (1963)

Éliane Le Breton (Landunvez, 19 maart 1897Parijs, 23 januari 1977) was een Franse arts, hoogleraar en onderzoeksleider aan het CNRS, het Centre national de la recherche scientifique, de grootste Franse overheidsorganisatie voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Zij is bekend geworden dankzij haar onderzoek op het gebied van de fysiologie, toegepast binnen het kankeronderzoek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Éliane Le Breton verdedigde in 1936 haar proefschrift voor het staatsdoctoraat in de natuurwetenschappen aan de medische faculteit in Parijs. Haar dissertatie ging over de fysiologische betekenis van oxidatie van ethylalcohol in het menselijk lichaam. Vervolgens begon zij haar loopbaan als amanuensis aan de Universiteit van Straatsburg (1922). In 1939-1940 werkte ze in het kader van de mobilisatie voor de militaire staf, bij de dienst die zich bezighield met de bescherming tegen chemische wapens. In 1948 werd ze benoemd tot universitair docent en vervolgens in 1954 tot hoogleraar aan de Faculteit der Natuurwetenschappen in Parijs (1954 – 1961). Daar zette ze een doctoraal onderwijsprogramma op over de fysiologie van voeding.

Ze werd benoemd tot onderzoeksleider aan het CNRS bij het onderzoekscentrum voor normale cellen en kankercellen aan het Institut du cancer in Villejuif. Ook werd ze plaatsvervangend directrice, en in 1958 directrice, van het Institut de recherches scientifiques in Villejuif.

Ze is bekend vanwege haar studies naar celvoeding en het ontstaan van kankercellen.

Maatschappelijke en wetenschappelijke activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Le Breton was lid van de wetenschappelijke commissie van de Ligue nationale contre le cancer, het Centre nationale de coordination des études et recherches sur la nutrition et l’alimentation en wetenschappelijke commissies van meerdere wetenschappelijke tijdschriften, in het bijzonder van de Revue française d’études cliniques et biologiques, de Annales de nutrition et d’alimentation en de Archives des sciences physiologiques van het CNRS.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen
  • 1959: Charles Léopold Mayer-prijs van de Société de chimie biologique (de Franse vereniging voor biochemie)