Émile-Antoine Bourdelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Émile-Antoine Bourdelle
Zelfportret (voor 1929)
Persoonsgegevens
Geboren 30 oktober 1861
Overleden 1 oktober 1929
Geboorteland Frankrijk
Beroep(en) Beeldhouwer en schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Figuratief
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Émile-Antoine Bourdelle (Montauban (Tarn-et-Garonne), 30 oktober 1861Le Vésinet (Yvelines), 1 oktober 1929) was een Franse beeldhouwer en schilder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Bourdelle ging op dertienjarige leeftijd als houtbewerker in de meubelmakerij van zijn vader werken. Hij leerde tekenen bij de oprichter van het Musée Ingres in Montauban, daarna beeldhouwen aan de Académie des Beaux Arts in Toulouse, waar hij tien jaar doorbracht. Hij kreeg op vierentwintigjarige leeftijd een beurs voor de École des Beaux Arts in Parijs. Zijn leermeesters waren Alexandre Falguière en Jules Dalou.

In 1888 vervaardigde hij zijn eerste sculpturen van Beethoven. Zijn van pathos en monumentale kracht vervulde werk wordt gekarakteriseerd door een harmonische beweging. Hij was een der pioniers van de monumentale beeldhouwkunst van de twintigste eeuw. Auguste Rodin bewonderde zijn werk en vanaf 1893 tot 1908 werkte Bourdelle als Rodins assistent. Bourdelle ontwikkelde zich tot een bekende leermeester, zowel in Rodins als in zijn eigen atelier. Vele, later bekende, kunstenaars (waaronder Alberto Giacometti, Aristide Maillol, René Iché, Germaine Richier, Bror Hjorth en Otto Gutfreund) kregen van hem onderricht, waardoor hij een aanzienlijke invloed op de beeldhouwkunst uitoefende. Van 1909 tot aan zijn dood in 1929 was hij docent aan de belangrijke Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Hij was de oprichter en vicepresident van de "Salon des Tuileries" in Parijs.

Antoine Bourdelle stierf in 1929 en werd begraven op Cimetière du Montparnasse.

Musée Bourdelle[bewerken | brontekst bewerken]

Het Musée Bourdelle (16, rue Antoine Bourdelle in Parijs) bestaat uit Bourdelle's woonhuis, zijn atelier en de tuin. Hij heeft er van 1884 tot 1929 gewoond en gewerkt. In 1992 werd het museum uitgebreid met een nieuwe vleugel ontworpen door de architect Christian de Portzamparc.

Nog eens 56 sculpturen van Bourdelle bevinden zich in Musée jardin Antoine Bourdelle, een museum/beeldenpark van het departement Seine-et-Marne in Égreville.

In Montauban wordt Bourdelle geëerd in het Musée Ingres Bourdelle, waar tientallen beelden, bustes, torso's en modellen van de in Montauban geboren Bourdelle worden geëxposeerd.

Enkele belangrijke sculpturen[bewerken | brontekst bewerken]

Oorlogsmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Musea/beeldenparken[bewerken | brontekst bewerken]

Werk van Émile-Antoine Bourdelle bevindt zich onder andere in de navolgende collecties:


Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Prix Bourdelle[bewerken | brontekst bewerken]

In 1959 werd de beeldhouwprijs Prix Bourdelle ingesteld voor internationaal opkomend talent. Een van de eerste laureaten was de Franse beeldhouwer Jean Cardot in 1961.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Antoine Bourdelle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.