Île de Port-Cros

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Port-Cros
Eiland van Vlag van Frankrijk Frankrijk
Locatie
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Eilandengroep Îles d'Hyères
Locatie Middellandse Zee 20 km ten zuiden van Hyères
Coördinaten 43°0'4,39"NB, 6°23'43,34"OL
Algemeen
Oppervlakte 7 km²
Inwoners 60
Hoogste punt 199 meter
Landgebruik Onderdeel van Nationaal park Port-Cros

Île de Port-Cros is een onderdeel van de eilandengroep Îles d'Hyères voor de kust van de stad Hyères. Het maakt deel uit van het Nationaal park Port-Cros.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland heeft ongeveer 60 vaste bewoners. Op het eiland Port-Cros bevinden zich drie oude forten, het Fort de L'Estissac, het Fort de L'Éminence en het Fort du Moulin. Deze waren bedoeld als bescherming tegen piraten. Het initiatief tot het bouwen van de forten was in de 16e eeuw genomen door koning Frans I. In 1617, zijn de forten l'Éminence, de l'Estissac en een fort bij Port Man, waarvan nu slechts een ruïne over is, door Richelieu afgebouwd. Het eiland is bereikbaar met veerboten vanuit de kustplaatsen Hyères en Le Lavandou. Het haventje van Port-Cros ligt aan de zuidzijde. Het bevat een aantal hotels en restaurants en wordt zomers druk bezocht door pleziervaartuigen.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het droge binnenland is dicht begroeid met struiken en bomen en bevat 30 km wandelpaden. Er zijn twee stranden, Le Palud in het noorden en Plage du Sud in het zuidwesten. Voor snorkelaars is er een onderwaterpad aangelegd bij het Plage Le Palud. Het hoogste deel met steile rotsen langs de kustlijn, bevindt zich aan de zuidzijde van het eiland.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]