Özcan Akyol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Özcan Akyol
Ozcan Akyol.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Özcan Akyol
Geboren 7 april 1984, Deventer
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2011-heden
Uitgeverij Prometheus
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Özcan Akyol (Deventer, 7 april 1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Hij woont en werkt in Deventer. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist van het Algemeen Dagblad, VARAgids, Nieuwe Revu, 90 Minutes en zeven regionale dagbladen. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in Hard gras en verschillende damesbladen. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma's.

Biografie[bewerken]

Hij deed de mavo en studeerde later journalistiek en Nederlands. De laatste studie heeft hij niet afgerond.[1] In september 2011 debuteerde Akyol met het korte verhaal Zero Impact in de bundel WTF? Volwassen worden na 11 september. Dit boek gaat over jongeren die na de aanslagen op 11 september 2001 in New York opgroeien.

In oktober 2012 verscheen zijn debuutroman Eus bij uitgeverij Prometheus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen uit een gastarbeidersgezin die zich aan zijn achtergrond probeert te ontworstelen. Het werk werd als een gedeeltelijk autobiografische schelmenroman gepresenteerd.[2] Eus kreeg voor en bij verschijning veel aandacht in de Nederlandse media. Er werden in een week tijd 10.000 exemplaren verkocht. Een maand na het verschijnen werden de filmrechten gekocht door Eyeworks.[3]

De schrijver is vanaf dat moment naast schrijver ook opiniemaker. Hij is met enige regelmaat op televisie om zijn mening te geven over de actualiteit, bijvoorbeeld in programma's als De Wereld Draait Door en Pauw.

In mei 2014 schreef hij samen met Twitterfenomeen @Dublanqebogarde de bundel Hé scheids, jij hebt thuis zekers niks te vertellen?, een citatenboek over absurde omgangsnormen op en rond het voetbalveld.

In het najaar van 2014 verscheen het eerste kinderboek van Akyol: Wij vieren geen feest. In dit verhaal gaat een jongetje op kerstavond op zoek naar hulp voor zijn zieke broer. Hij stuit op veel weerstand en leert een harde les. Het boek verscheen in een kleine oplage.

In februari 2016 verscheen zijn tweede roman, getiteld Turis. Hierin gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader, teneinde zijn ouders uit elkaar te drijven. Het boek werd als literaire fictie gepresenteerd, hoewel het verhaal veel gelijkenissen met het echte leven van de schrijver zou vertonen.

In 2017 werd de door Akyol gemaakte televisiedocumentaire serie 'De neven van Eus' op NPO2 en VRT uitgezonden.[4] Hierin bezoekt hij Turkije met daar wonende familieleden als zijn belangrijkste gidsen.

In december 2017 heeft Akyol voor de BNNVARA Onze man in Deventer gemaakt. In dit radioprogramma interviewde hij wekelijks een gast in zijn huis in Deventer. Het programma werd live uitzonden op NPO Radio 1. Van het programma zijn vijf afleveringen gemaakt.[5]

Publicaties[bewerken]

  • Zero Impact (2011), kortverhaal
  • Eus (2012), roman
  • Wij vieren geen feest (2014), kinderboek
  • Turis (2016), roman