Naar inhoud springen

Ćevapčići

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ćevapčići
Schaal met ćevapčići

Ćevapi of (diminutief) ćevapčići is een vleesgerecht dat onder verschillende namen over de gehele Balkan bekend is. Het bestaat uit een soort worstjes gemaakt van gehakt. Het gerecht is populair in Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië, waar zij verkrijgbaar zijn bij (fastfood)restaurants. Ook in Noord-Macedonië, Slovenië, Bulgarije, Kosovo, Albanië, Roemenië, Tsjechië, Slowakije en de aan Slovenië grenzende regio's van Italië is ćevapčići bekend.

Ćevapčići wordt meestal in porties van vijf tot tien verkocht in een lepinje of somun (pita), daar worden vaak uien, sla, ajvar of kajmak bij gedaan. In Bosnië en Herzegovina worden de gegrilde kebabsworstjes verkocht in zogenaamde ćevabdžinica's. In restaurants worden zij meestal geserveerd met friet of Đuveđ-rijst en ajvar.

Het gerecht heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen de Balkan deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. Het is een regionale variant op köfte kebab, de Turkse kebab. In Roemenië is een verwant gerecht, mititei geheten.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord komt van het Perzische woord kebab, dat tevens in het Turks gangbaar is. In het Turks is de kebabçı de man die kebab maakt. Via de Ottomanen is dit woord waarschijnlijk op de Balkan gekomen en vervormd naar ćevapčići.

Benamingen in diverse talen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ćevapčići van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.