Ē

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ēē

Ē (hoofdletter) of ē (kleine letter) is een letter met daarop een horizontale streep, genaamd: macron. De letter wordt gebruikt in het Lets, het Lijfs en in het Samogitisch. De letter wordt ook gebruikt in romanisatiesystemen voor: het Oudgrieks, het Sanskriet, het Mandarijn (Pinyin), het Kantonees (Yale), het Japans (Romaji), het Nahuatl en in de Malayo-Polynesische talen. De letter wordt als indicator van een verlengde klinkeruitspraak gebruikt in woordenboeken en studiemateriaal voor: het Oudengels, het Latijn, het Cree, soms is dit ook nog het geval voor het Syrisch. De letter wordt tevens gebruikt in het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA).

Lets[bewerken | brontekst bewerken]

In het Letse alfabet vormt de letter een aparte letter die in het alfabet na de 'e' komt en voor de 'f'. De letter staat voor een lange e-klank in het Lets.

Lijfs[bewerken | brontekst bewerken]

In het Lijfse alfabet vormt de letter een aparte letter die in het alfabet na de 'e' komt en voor de 'f'. De letter staat voor een lange e-klank in het Lijfs.

Samogitisch[bewerken | brontekst bewerken]

In het Samogitische alfabet vormt de letter een aparte letter die in het alfabet na de 'e' komt en voor de 'ė'. De letter staat voor een lange e-klank in het Samogitisch.

Transliteratiesystemen[bewerken | brontekst bewerken]

De letter wordt gebruikt in de romanisatiesystemen voor: het Oudgrieks, het Mandarijn, het Kantonees, het Japans, het Nahuatl en in de Malayo-Polynesische talen. De letter staat in al deze systemen voor een lange klinkerklank, met uitzondering van het Mandarijn waarin het staat voor een hoge klank.

IPA[bewerken | brontekst bewerken]

In het Internationaal Fonetisch Alfabet staat de letter voor de letter e met een middelhoge toon.

Unicode[bewerken | brontekst bewerken]

In Unicode heeft Ē de code 274 (hex 0112) en ē de code 275 (hex 0113).