İsmet Güney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
İsmet Vehit Güney

İsmet Vehit Güney (Limasol, 1923 - aldaar, 23 juni 2009) was een Cypriotisch beeldend kunstenaar en cartoonist. Hij was de ontwerper van de vlag van Cyprus.

Na een lerarenopleiding begon hij in 1948 te werken als kunstleraar. Van 1948 tot 1977 volgde hij 'Lefkoşa Erkek Lisesi' om er kunst en geschiedenis te studeren. In 1956 ontmoette hij de bekende kunstenaar İbrahim Çallı en werkte tot 1960 bij hem. Güney nam deel aan vele tentoonstellingen waaronder een groot retrospectief van zijn werken in Nicosia in 1986.

Vóór de vlag van Cyprus werd ingevoerd, werden zowel de vlag van Turkije als die van Griekenland gebruikt. De huidige vlag was het resultaat van een wedstrijd uit 1960. Het ontwerp mocht om zo neutraal mogelijk te zijn geen rode of blauwe kleur (de kleuren van de vlaggen van Turkije en van Griekenland) bevatten, noch een kruis of een halve maan. Het winnend ontwerp was dat van İsmet Güney en werd uitgekozen door president Makarios III. De witte vlag werd gekozen als symbool van vrede tussen de twee gemeenschappen van het jonge land. De kaart van Cyprus is kopergeel van kleur, dat voor een duidelijker afbeelding zorgt dan de originele kleur van koper, waarnaar het eiland genoemd is. De twee olijftakken symboliseren de vrede tussen de gemeenschappen van het eiland.

Externe links[bewerken]