Željko Ivanek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Željko Ivanek (Ljubljana, 15 augustus 1957) is een televisie-, film- en toneelacteur.

Ivanek werd geboren in de Sloveense stad Ljubljana. In 1978 studeerde hij af aan Yale University waarna hij een opleiding volgde aan de London Academy of Music and Dramatic Art. Vijf jaar later speelde hij de rol van Hally in het toneelstuk Master Harold...and the Boys van Athol Fugard. Later speelde hij ook de Amerikaanse versies van de toneelstukken Cloud Nine en The Pillowman.

Regelmatig acteert Ivanek op Broadway en hij is tot nu toe genomineerd voor drie Tony Awards, waaronder een voor zijn optreden in het stuk Brighton Beach Memoirs en een voor zijn rol in het stuk The Caine Mutiny Court Martial, waarin hij speelde samen met David Schwimmer.

Naast toneelrollen speelt Ivanek ook regelmatig in films en televisieseries. Hij speelde onder andere in de televisieseries Homicide: Life on the Street, in Oz en hij speelde rol van terrorist Andre Drazen in het eerste seizoen van 24. Ivanek speelde ook in meerdere grote films, waaronder in Hannibal en Black Hawk Down en Die Hard 4.0, hoewel dat bij allen om een relatief kleine rollen ging. Vaak speelt hij in televisieseries en films de rol van een advocaat of een regeringsfunctionaris, die soms een duister karakter heeft.

Filmografie[bewerken]

Televisie[bewerken]


Externe link[bewerken]