'Nieuwe' tweezaadlobbigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Apple Blossom.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade
'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Afbeeldingen 'Nieuwe' tweezaadlobbigen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
'Nieuwe' tweezaadlobbigen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De 23e druk van de Heukels gebruikt de naam tweezaadlobbigen in een nieuwe betekenis, namelijk als vertaling van het Engelse "eudicots". Dit is potentieel verwarrend omdat "tweezaadlobbigen" vanouds anders gebruikt wordt:

  • De oude betekenis van "tweezaadlobbigen" heeft betrekking op een taxon, met een formele botanische naam en een rang. De rang is veelal die van klasse of onderklasse. De naam is Dicotyledones (ook wel Dicotyledoneae), Magnoliopsida (in de rang van klasse) of Magnoliidae (in de rang van onderklasse). Er is nu gebleken dat dit taxon, hoewel zeer bekend, toch geen natuurlijke eenheid is.
  • De nieuwe betekenis van "tweezaadlobbigen" ("eudicots") heeft betrekking op een clade, een groep die naar voren komt uit een cladistische analyse, dus een fylogenetische analyse. Deze clade "eudicots" is (tot dusver) geen formeel taxon en heeft géén botanische naam en géén rang. Het is daarentegen wel een natuurlijke groep en is onder de naam "eudicots" (soms ook "tricolpates") in brede kring geaccepteerd. Onder de PhyloCode is de naam "Eudicotyledoneae" voorgesteld (ook wel geschreven: "/Eudicotyledoneae" met een " / " om aan te geven dat het geen botanische naam onder de ICBN is).

De nieuwe groep van de "eudicots" is een deelgroep van de oude Dicotyledones, en vormt in feite de meerderheid van de oude groep. Aangezien de meeste planten die wel tot de oude groep maar niet tot de nieuwe groep horen niet in Nederland voorkomen is de kans op verwarring relatief klein. De bekendste uitzonderingen zijn de waterlelie en de Magnolia's.

De 'nieuwe' tweezaadlobbigen zijn qua samenstelling iets anders dan de eudicots in het APG-systeem (1998) en die in het APG II-systeem (2003) en zullen er als volgt uit zien (met tussen haakjes de originele Engelse term):

De Heukels duidt de planten die niet horen tot de geavanceerde tweezaadlobbigen ("core eudicots") aan als "primitieve tweezaadlobbigen". Dit is een verzamelterm en de aldus bijeengevoegde groepen vormen samen niet een natuurlijke eenheid.