-geest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geest bij Dörpling.

Het woord geest in de toponymie is afkomstig van een Germaanse woord gaistō- 'hoog en droog land' en het bijvoeglijk naamwoord gaista- 'droog, onvruchtbaar' (zoals in de uitdrukking guste koe). Dit is weer afgeleid van Indogermaans *ĝhē , ĝhēi 'gapen, open staan', waardoor we kunnen uitgaan van een grondbetekenis 'door droogte scheuren krijgen'. Vanaf de vroege middeleeuwen werd het woord gebruikt voor hogere zandruggen in een natter gebied.

Verscheidene plaatsnamen zijn afleidingen van dit woord 'geest', zoals Geesteren,[1] Gestel,[2] Kasteel Endegeest, Luttelgeest (Noordoostpolder), Oegstgeest en Uitgeest[1].

In de Hollandse duinstreek is de naam vanaf de 12e of 13e eeuw overgegaan op hoger liggende akkercomplexen of geestgronden.[3] In Friesland, Groningen en Oost-Friesland komt daarnaast de Oud-Friese vorm -gast, -garst of -gaast voor, zoals in Grootegast en Gaast. Hiermee werden tevens - net als in Holland - de hoger liggend dorpsakkers aangeduid. Een Vlaamse vorm is Heist. In de Antwerpse polders komt dit toponiem eveneens voor: De Geesten en Geestenspoor in Ekeren, Molengeest in Berendrecht, Oorderse Geest in Oorderen.

Zie ook[bewerken]