0 (jaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)

Er bestaat geen jaar 0; in onze jaartelling wordt het jaar 1 voor Christus direct gevolgd door het jaar 1 na Christus.[1]

De logica daarvan is dat de jaartelling geen 'nuljaar' kent, zoals een maand ook niet een dag nul kent. De jaartelling kent geen nuljaar, maar een nulpunt, dat als het beginpunt van de jaartelling fungeert. Het nulpunt van onze jaartelling is dus de jaarwisseling van 1 v.Chr. naar 1 na Chr. Dat punt werd oorspronkelijk geacht samen te vallen met de geboorte van Jezus van Nazareth. Dit tijdstip werd enige eeuwen later als het beginpunt van de christelijke jaartelling aangenomen. De meeste onderzoekers stellen echter dat de feitelijke geboorte van Jezus ongeveer vier jaar vóór dit tijdstip plaatsvond.

In sommige wetenschappen (vooral in de astronomie) gebruikt men een ander systeem. Het jaar voorafgaand aan het jaar 1, wordt er het jaar 0 genoemd (wat overeenstemt met 1 voor Christus). Het jaar daarvoor wordt het jaar -1 genoemd (wat overeenstemt met 2 voor Christus). De reden hiervoor is dat formules waarin het jaar ingevuld moet worden, onaangepast gebruikt kunnen worden. ISO 8601 gebruikt ook deze astronomische jaartelling, maar daarin worden jaartallen steeds met ten minste 4 cijfers aangeduid: 0001 wordt voorafgegaan door 0000 (1 voor Christus), en het jaar daarvoor is -0001 (2 voor Christus). Bemerk dat ISO 8601 standaard de gregoriaanse kalender gebruikt, zelfs proleptisch (dus voor die kalender ingevoerd werd). In de gewone taal en in de geschiedenis wordt deze manier van tellen echter zelden gebruikt.

Het feit dat er geen 'jaar 0' is, heeft onder andere als consequentie dat het derde millennium is begonnen op 1 januari 2001, en niet op 1 januari 2000 (zie ook het artikel millenniumkwestie).

Het jaar nul in de taal[bewerken]

Met de uitdrukking "uit het jaar nul" duidt men veelal aan dat iets ouderwets of waardeloos is:
"Zo'n jasje kan echt niet meer, dat is er eentje uit het jaar nul."

Zie ook[bewerken]