100% NL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
100% NL
100p NL logo 2015.png
Slagzin De muziek van Nederland
Gevarieerder dan je denkt!
Lancering 8 juli 2006
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgebied landelijk
Frequenties DAB+ VHF-kanaal 11C (220,352 MHz)
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

100% NL (uit te spreken als "100 procent NL") is een Nederlandse commerciële radiozender die sinds 8 juli 2006 landelijk op FM uitzendt. 100% NL draait vooral Nederlandse producten.

Muziek[bewerken]

In de eerste drie jaar profileerde de zender zich als een pop-, rock- en urbanzender gericht op jongeren. Wegens gebrek aan succes gooide de zender midden 2008 het roer om en is zij zich gaan richten op nederpop en "softe" muziek. Hierbij werden vele presentatoren ontslagen. Eerst zou de zender zich gaan profileren als vrouwvriendelijk met programma's van onder anderen Daphne Deckers, Myrna Goossen, Tanja Jess en Elsemieke Havenga. Tegenwoordig draait 100% NL naast muziek van Nederlandse artiesten ook hits van buitenlandse artiesten waar geen Nederlanderse artiest, musicus, producer of wat dan ook betrokken was bij de productie.

Juridische strijd[bewerken]

Het ontstaan van 100% NL kenmerkt zich door vele rechtszaken. In 2003 werden de Nederlandse radiofrequenties opnieuw verdeeld op basis van Zerobase, een herverdeling van de AM- en FM-frequenties met de bedoeling meer commerciële radiostations toegang te bieden tot de Nederlandse ether. Deze verdeling vond plaats door een vergelijkende toets met veilingelement.

Europese bedrijven konden zich aanmelden voor deze frequenties en moesten een bedrijfsplan voor de gewenste frequentie indienen. Een aantal landelijke frequentiepakketten (kavels) werden door de overheid ter beschikking gesteld zonder voorwaarden, de zogeheten "vrije kavels". De "geclausuleerde kavels" zijn pakketten waaraan wel voorwaarden werden gesteld. Voor deze geclausuleerde kavels moest behalve een bedrijfsplan ook een programmaplan worden ingeleverd.

De ingediende plannen werden door een onafhankelijke commissie vergeleken (de vergelijkende toets). Als voor een geclausuleerd pakket geen van de aanvragen er met kop en schouders bovenuit zou steken, zou het financiële bod van de aanvrager de doorslag geven (het veilingelement).

Een van deze kavels werd door de overheid aangewezen voor muziek van Nederlandse en Europese bodem, het zogeheten kavel A9. RTL Nederland bood 35% Nederlandstalige producties, terwijl Mediasales 70% in die categorie opvoerde. De toetsingscommissie oordeelde dat dit verschil "niet significant" was, waarna het financiële bod van 23 miljoen euro van RTL tegen de 8.000 euro van het Finse Mediasales de doorslag gaf en met RTL FM in de lucht kwam.

Mediasales, onder aanvoering van (toen nog) ANP-nieuwslezer Herbert Visser, stapte daarop naar de rechter. Na een bodemprocedure van twee jaar stelde de rechtbank van Den Haag het Finse Mediasales in het gelijk. Uiteindelijk kon 100% NL op 8 juli 2006 met de eerste uitzending beginnen.

Sinds 2009 worden door het radiostation de 100% NL Awards uitgereikt. In datzelfde jaar werd 100% NL genomineerd voor een Marconi Award.

Eerste uitzending[bewerken]

In de nacht van 7 op 8 juli 2006 werd de start van de zender ingeluid met een uitzending vanuit Het Ketelhuis op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam. Dj's Eline la Croix en Casper Meijer presenteerden de liveshow met urbanartiesten zoals K-Liber 4 Life, The Opposites en Ninthe. De eerste plaat op de nieuwe zender was The Right Side Won van What Fun! en werd gedraaid na een toespraak van 100% NL-woordvoerder Herbert Visser.

Zusterstations[bewerken]

100% NL TV is een televisiezender die in 2013 is gestart als televisiezender van 100% NL. Daarnaast kent het station een aantal digitale themakanalen die verwijzen naar 100% NL, zoals 100% NL Dance, 100% NL Feest and 100% NL Liefde.