1200-1209

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1200-1209 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 13e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Europa[bewerken]

Tijdens de Albigenzische Kruistocht worden de Katharen de stad Carcassone uitgezet
Moord op Filips van Zwaben

Vierde kruistocht[bewerken]

De kruisvaarders nemen Constantinopel in
Hierna krijgen de kruisvaarders contact met Alexios Angelos, een verdreven Byzantijnse prins, die hen hulp belooft in ruil voor steun in het veroveren van de Byzantijnse troon. Alexios wordt gedood door een hoveling die hem opvolgt als Alexios V. Hierna nemen de kruisvaarders op 12 april 1204 Constantinopel in. Ze stichten het Latijnse Keizerrijk, met Boudewijn IX van Vlaanderen als keizer. Deze wordt verslagen door de lokale bevolking van Thracië en de Bulgaren, en verdwijnt. (zie Beleg en val van Constantinopel (1204))
Op het voormalige grondgebied van het Byzantijnse Rijk worden zowel door de Byzantijnen (Keizerrijk Trebizonde, Keizerrijk Nicaea, Despotaat Epirus) als door de kruisvaarders (Koninkrijk Thessaloniki, Vorstendom Achaja, hertogdom Athene, nieuwe staten gesticht.
  • De stadstaat Venetië breidt haar invloed in de Middelandse Zee uit met de stichting van het hertogdom Naxos. Ook Kreta komt in Venetiaanse handen.
Azië
Nederlanden
Ada van Holland in ballingschap
  • Na de dood van Dirk VII van Holland in 1203 wordt hij opgevolgd door zijn dochter Ada. Dirks broer Willem erkent haar niet, en claimt zelf het graafschap. Tussen 1203 en 1206 woedt daarom de Loonse Oorlog tussen Willem en Ada's echtgenoot Lodewijk II van Loon, die eindigt met het Verdrag van Brugge en de overwinning van Willem.
  • Graaf Boudewijn IX van Vlaanderen trekt op 1202 ter kruisvaart en wijst zijn broer Filips I van Namen aan als ruwaard (regent). Boudewijn verdwijnt in 1205 onder geheimzinnige omstandigheden als hij als keizer van Constantinopel een veldtocht tegen de Bulgaren onderneemt. Zijn oudste dochter Johanna wordt door koning Filips II August van Frankrijk in 1208 naar Parijs overgebracht. Het is voor de ambitieuze vorst immers van groot belang dat deze erfdochter onder zijn controle wordt grootgebracht.
  • In 1205-06 maken opstandige gilden de dienst uit in 's Hertogenbosch. Namens de hertog trekt Jan I van Cuyk met een legertje naar de stad, maar hij wordt tussen Hintham en rosmalen door de Bosschenaren verslagen. In februari 1306 sluiten dezen vrede met de hertog, waarbij het gildentoezicht op de financiën wordt geregeld.
Wetenschap en religie
Franciscus kiest voor de armoede