1200-1209

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 1200-1209 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 13e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Tijdens de Albigenzische Kruistocht (1209) worden de Catharen naakt de stad Carcassone uitgezet
Christendom en kruistochten
Europa
  • Als de Engelse koning Jan zonder Land het vertikt om aan het Franse hof leenhulde te komen brengen, confisqueert de Franse koning Filips II Augustus als vergelding alle Engelse leenbezittingen op het continent (1202). Hij annexeert ook Normandië (1204), Anjou, Maine, Touraine (1205) en Poitou (1208), tot uiteindelijk slechts de zuidelijke Poitou en Guyenne in Engelse handen blijven.
  • De Welf Otto IV van Brunswijk en de Hohenstaufen Filips van Zwaben strijden om de Duitse troon en het keizerschap, tot de laatste in 1208 vermoord wordt.
  • Graaf Boudewijn IX van Vlaanderen is van 1204 tot 1205 [[Latijns keizer van Constantinopel.]]. In die hoedanigheid probeert Boudewijn samen met de paus om het Oosters Schisma te beëindigen. In 1205 komt de Griekse bevolking van Thracië in opstand en verovert met Bulgaarse steun Adrianopel. Boudewijn belegerde de stad maar wordt in april verslagen.
Midden-Oosten
Azië
Nederlanden
  • 1203 - Ada van Holland wordt gravin van Holland. Haar oom Willem erkent haar en haar man, de graaf van Loon, niet. Van 1203 tot 1206 woedt de Loonse Oorlog die eindigt met het Verdrag van Brugge en de overwinning van Willem.
  • Graaf Boudewijn IX van Vlaanderen trekt op 1202 ter kruisvaart en wijst zijn broer Filips I van Namen aan als ruwaard (regent). Boudewijn verdwijnt in 1205 onder geheimzinnige omstandigheden als hij als keizer van Constantinopel een veldtocht tegen de Bulgaren onderneemt. Zijn oudste dochter Johanna wordt door koning Filips II August van Frankrijk in 1208 naar Parijs overgebracht. Het is voor de ambitieuze vorst immers van groot belang dat deze erfdochter onder zijn controle wordt grootgebracht.
  • De bisschop van Utrecht Dirk van Are sluit een ruilovereenkomst met Holland, waardoor al zijn ministerialen en serven die op Hollands grondgebied wonen aan Holland worden geschonken en alle ministerialen en serven van de graaf van Holland die op Stichts grondgebied wonen aan de bisschop komen. Ridders zijn van de overeenkomst uitgesloten en blijven verbonden aan hun oorspronkelijke dienstheer.
Wetenschap
Bouwwerken