13 Geboden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 Geboden
Genre thriller
Speelduur 45 minuten
Bedenker Ed Vanderweyden
Hoofdrollen Marie Vinck
Dirk Van Dijck
Regie Maarten Moerkerke
Scenario Rita Bossaer
Dirk Nielandt
Lieven Scheerlinck
Nele Meirhaeghe
Geert Verbanck
Maarten Moerkerke
Koen Sonck
Frauke Heyde
Camera Anton Mertens
Montage Mathieu Depuydt
Muziek Marc Bonne
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Dirk Impens
Productiebedrijf Menuet
Uitzendingen
Afleveringen 13
Zender vtm
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

13 Geboden is een 13-delige Vlaamse televisieserie van Maarten Moerkerke, die in 2018 op het publieke net wordt uitgezonden door de zender VTM. De thrillerserie met hoofdrollen voor Marie Vinck en Dirk Van Dijck speelt zich af in Aalst. Schrijvers voor de serie waren Rita Bossaer, Dirk Nielandt, Lieven Scheerlinck, Nele Meirhaeghe, Geert Verbanck, Maarten Moerkerke, Koen Sonck en Frauke Heyde, naar een idee van Ed Vanderweyden.

De serie werd opgenomen van 3 november 2015 tot 22 april 2016.[1] De Pupillensite aan de Graanmarkt in het centrum van Aalst werd in de serie het politiebureau, andere locaties werden geselecteerd in de deelgemeenten van de Oost-Vlaamse stad.[2]

De serie werd na montage geselecteerd voor het "Panorama International" van het prestigieuze jaarlijkse televisiefestival ‘Séries Mania’ waarvan de achtste editie van 13 tot 23 april 2017 liep in Parijs en kreeg hiermee als 13 Commandments al veel internationale professionele aandacht.[3][4] Internationale distributie gebeurt door Attraction Distribution. De internationale verkoop van de reeks ligt bij Double Dutch International.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In Aalst werd een 16-jarig Turks meisje de keel overgesneden. De politie gaat uit van een eremoord en heeft daarvoor een verdachte. Niemand van de familie spreekt, waardoor de zaak dreigt vast te lopen. De dag nadien ligt de verdachte zwaar verbrand maar nog in leven onder een brug. Op de brug werd in graffiti Bovenal bemin één God gespoten.

Iemand die zichzelf Mozes noemt, begaat vervolgens misdaad na misdaad telkens geïnspireerd door een van de Tien geboden. Hij wil de maatschappij wakker schudden en laten nadenken over normen en waarden. Overtreders van de regels worden meedogenloos gestraft. Het is aan twee politieinspecteurs om de jacht op de dader aan te gaan. De ambitieuze Vicky Degraeve (Marie Vinck) en de oudere, wat uitbollende Peter Devriendt (Dirk Van Dijck) zitten op de zaak en botsen meer en meer op de sympathie die de seriedader ondanks de wreedheden die hij begaat, toch van de publieke opinie krijgt.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Personage 13 Geboden
Vicky Degraeve Marie Vinck
Peter Devriendt Dirk Van Dijck
Liesbet Dujardin Karlijn Sileghem
Tony Vermeire Koen Van Impe
Simon Roelandts Bert Haelvoet
Paulien Rooze Ella Leyers
Marnix Santermans Tom Ternest
Sofie Vandekerckhoven Hilde De Baerdemaeker
dr. Vervaet Maarten Claeyssens
Felix Monnet Jeroen Perceval
Sara Devriendt Line Pillet
Chantal Theunissen Katelijne Verbeke
Blue Lola Rose Delany
Kelly Kim Hertogs