1430-1439

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1430-1439 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 15e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Jeanne d'Arc
geschilderd 1450-1500
Europa
Nederlanden
  • 1432 - Filips de Goede roept voor het eerst vertegenwoordigers van de standen in zijn gewesten in Brussel bijeen. Dit Hof van Holland zal uitgroeien tot Staten-Generaal.
  • 1437 - 's-Hertogenbosch heeft 16.000 inwoners (eind 13e eeuw waren het er 8000).
  • Door het sluiten van de vrede van Atrecht komt er een einde aan de Engels-Bourgondische samenwerking. Vervolgens zijn de Vlaamse ingezetenen in Engeland het slachtoffer van plunderingen. Filips de Goede besluit hiertegen op te treden door het beleg te slaan voor Calais. Een Engelse vloot ziet echter kans een expeditieleger onder leiding van Humfred van Gloucester ter versterking van Calais aan te voeren en vervolgens de Vlaamse kust te plunderen.
  • In 1439 reist de gemalin van Filips de Goede, Isabella van Portugal, aan het hoofd van een delegatie naar Calais, en onderhandelt een vredesverdrag met de Engelsen.
Kerk
  • De tegenstand van de hussieten in Bohemen dwingt de paus om in 1431 een concilie te beleggen in Bazel. Het concilie van Bazel schaft allerlei onrechtmatige inkomsten van de paus af. Het concilie treedt ook wetgevend op.
  • Paus Eugenius IV ontbindt het concilie (1433). Als er te veel weerstand komt, verplaatst hij het eerst naar Ferrara (1438) en daarna naar Florence (1439). De meerderheid van de conciliedeelnemers blijft echter in Bazel achter en zet in 1439 paus Eugenius IV af. Amadeus VIII van Savoye wordt gekozen als tegenpaus met als naam Felix V. Het concilie in Bazel verliest echter veel steun als paus Eugenius IV er in 1439 in slaagt een tijdelijke hereniging van de Rooms-Katholieke Kerk en de oosters-orthodoxe kerken tot stand te brengen, waarbij de patriarch van Constantinopel het primaat van de paus erkent.
  • De humanistische geleerden Nicolaas van Cusa (1433) en Lorenzo Valla (1440) weerleggen de echtheid van de Donatio Constantini, waarop de wereldlijke macht van de pausen is gebaseerd.

Beeldende kunst[bewerken]