14th Street-Union Square

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NYCS-bull-trans-4-Std.svgNYCS-bull-trans-5-Std.svgNYCS-bull-trans-6-Std.svgNYCS-bull-trans-6d-Std.svgNYCS-bull-trans-L-Std.svgNYCS-bull-trans-N-Std.svgNYCS-bull-trans-Q-Std.svgNYCS-bull-trans-R-Std.svg    Union Square-14th Street   
14th Street-Union Square
Plaats New York
Opening 27 oktober 1904
Perronsporen 10
Vervoerder(s) New York City Subway (MTA)
Reizigers 35,546 miljoen (2008)
Coördinaten 40° 44′ 5″ NB, 73° 59′ 25″ WL
14th Street-Union Square (metro van New York)
14th Street-Union Square
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Union Square-14th Street is een station van de Metro van New York aan de Broadway Line, Canarsie Line en Lexington Avenue Line. Met ruim 35 miljoen passagiers per jaar is dit het op drie na grootste station van de metro van New York. De lijnen 4, 5, 6, L, N, Q, R en W stoppen op dit belangrijke overstappunt.

Lexington Avenue Line[bewerken | brontekst bewerken]

De Lexington Avenue Line heeft 4 sporen die via 2 eilandperrons bereikbaar zijn. 2 perrons aan de buitenkant van de buitenste sporen zijn niet in gebruik.

Op 28 augustus 1991 ontspoorde ten noorden van dit station een trein met 5 doden als gevolg. De machinist had de hele rit al te laat gestopt bij stations. Wegens werkzaamheden moest de trein van het express-spoor naar het local-spoor bij dit station. De trein reed 65 km/h waar slechts 16 km/h toegestaan was. De trein ontspoorde en schaarde waardoor de derde en vierde wagon de middenkolommen van de tunnel raakten en door midden geslagen werden. De machinist kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar maar kwam in 2001 vrij wegens goed gedrag.

Broadway Line[bewerken | brontekst bewerken]

De Broadway Line heeft 4 sporen die via 2 eilandperrons bereikbaar zijn.

Richting Vorig station Metrolijn L Volgend station Richting
14th Street-Eighth Avenue TriangleArrow-Left.svg 6th Avenue Pfeil links.svg Union Square Pfeil rechts.svg 3rd Avenue TriangleArrow-Right.svg Canarsie-Rockaway Parkway