1700-1709

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 1700-1709 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 18e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Hermitage in Sint-Petersburg
Europa
Noordelijke Nederlanden
Zuidelijke Nederlanden
  • 1708 - 28 september - Slag bij Wijnendale; een konvooi is op weg naar het belegerde Rijsel; het wordt beschermd door geallieerde troepen onder het bevel van de Engelse generaal-majoor Webb; die slaan succesvol een aanval af door de Franse troepen onder leiding van graaf de la Motte; er vallen die dag wel duizenden doden.
Koloniën
Amerika
Wetenschap en innovatie
Cultuur
  • Het lukt de geoloog Ehrenfried W. von Tschirnhaus een belangrijke stap in de ontwikkeling van porselein te maken met de hulp van de alchemist Böttger. De beide mannen worden financieel gesteund en onder druk gezet door de beginnende verzamelaar August de Sterke, keurvorst van Saksen om nieuwe en innoverende industrie te ontwikkelen. Op 15 januari 1708 wordt een goed procedé ontwikkeld. Op 24 april van dat jaar wordt officieel de eerste porseleinfabriek opgericht met behulp van twee Amsterdamse tegelbakkers: Gerrit van Malsem en zijn stiefvader. Op 28 maart 1709 wordt de uitvinding van porselein gemeld aan de keurvorst, als het is gelukt om negen kopieën van Chinees porselein te produceren.[
  • Bartolomeo Cristofori ontwikkelt uit de klavecimbel de klavecimbel che fà il piano e il forte, een klavecimbel die hard en zacht kan spelen. Deze naam wordt ingekort tot "pianoforte", en later tot piano.
Godsdienst

de Raad van State geeft opdracht om het klooster "Mariaschoot" te Ommel te verkopen. Na 1648 moest dit klooster uitsterven, maar het neemt toch nieuwe nonnen aan. In 1706 is de laatste kloosterlinge van voor 1648 gestorven, waarna een gedwongen verkoop volgt. In 1707 * koopt Anna Catharina Constantia van Boecop, vrouwe van Asten, het klooster, waarop zij het onderhands weer doorverkoopt aan de nonnen, die aldus het klooster kunnen blijven Tot

  • In 1711 zijn in de Cevennen protestantse verzetsstrijders (camisards) actief; tussen 1702 en 1704 zijn de gevechten hevig genoeg om van een echte 'oorlog in de Cevennen' te spreken, die overigens wel door de koninklijke troepen gewonnen wordt.