18e Pantserdivisie (Duitsland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
18e Pantserdivisie
Insigne van het Duitse 18e Pantserdivisie
Insigne van het Duitse 18e Pantserdivisie
Oprichting 26 oktober 1940
Ontbinding 1943
Land nazi-Duitsland
Krijgsmachtonderdeel Wehrmacht
Organisatie Heer
Specialisatie Pantsertroepen
Veldslagen Operatie Barbarossa
Slag om Stalingrad
Slag om Koersk
Commandanten Walther Nehring
Karl Freiherr von Thüngen (3 periodes)
Albert Praun
Erwin Menny
Karl-Wilhelm von Schlieben

De Duitse 18e Pantserdivisie (Duits: 18. Panzer-Division) was een Duitse pantserdivisie in de Tweede Wereldoorlog. Ze werd opgericht op 26 oktober 1940 in Chemnitz. Ze werd opgericht uit 4 delen van de 4e en 14e infanteriedivisie en uit 4 bataljons met onderwatertanks die oorspronkelijk bedoeld waren voor de geplande invasie van Engeland. Twee van de vier tankbataljons vormden het 18e Panzer-Regiment. De andere twee vormden het 28ste Panzer-Regiment. In maart 1941 werd de 18e Pantserdivisie gereorganiseerd. Hierbij verdween het 28ste Panzer-Regiment. Eén van zijn bataljons werd een derde van het 18e Panzer-Regiment. Het andere bataljon ging naar de 3e pantserdivisie. De 18e Pantserdivisie vocht aan het Oostelijk front van 1941 tot in 1943 toen ze werd opgeheven.

Invasie in Rusland[bewerken]

De divisie mag voor het eerst optreden tijdens de Duitse invasie in Rusland op 22 juni 1941, genaamd Operatie Barbarossa. Ze gebruiken als eerste onderwatertanks als ze de Bug rivier oversteken. Ze vocht als onderdeel LXVII panzerkorps. De komende zes maanden nam ze deel aan de inname van Smolensk, Brjansk en de Toela. Ook zij waren slecht voorbereid op de strenge winter van Rusland net als de rest van het Duitse leger. Daardoor worden ze met zware verliezen op januari 1942 teruggedreven naar Orjol.

Lente-offensief[bewerken]

In de zomer van 1942 worden ze ingezet in de eerste inval in Stalingrad, maar keerden daarna terug naar het centrale deel van het front. Ze namen deel aan de defensieve gevechten in Orjol omstreeks 1942-43. In de zomer van 1943 wordt ze ingezet in de slag om Koersk en leed zware verliezen. Na het zware verlies in Koersk werd de 18e pantserdivisie opgeheven en werden de manschappen gebruikt om het het nieuwe 18e artilleriedivisie te vormen.